Lejren i fuld sving
Den røde teltbygning med det amerikanske borehulsmåleudstyr ved siden af den hvide teltbygning over nedgangen til borehallen. Lige foran den røde bygning ses et stålrør i sneen. Det er et hul i taget over borehallen, lige over borehullet.
Nu begynder der at ske ting og sager. Borerene havde fint fremskridt i dag, på trods af flere komplikationer, og måling og prøveskæring af iskernerne fra den vanskelige skørhedszone begyndte. Folkene nåede ”kun” at behandle 6,6 m iskerne; men det er en god begyndelse. Og da flere er nye i branchen forventer vi, at indlæringskurven bliver stejl.
CFA folkene er næsten i hus med at opsætte det mest omfattende analysesystem der nogen sinde er taget med i felten.
Da vejrudsigten for de næste dage spår stærk vind, har vi haft travlt med at arbejde på overfladen. Der blev udført studier i en snegrav, en teltbygning blev rejst over det amerikanske borehulsmåleudstyr, og der blev ryddet op i lejren og i det opbevarede gods på overfladen.
Hvad vi har lavet i dag:
1. Boring og opmåling. Der arbejdes nu i to skift.
2. Opskæring og behandlig af den dybe iskerne, bags 1869.1881 (1027.40 m – 1034.55 m).
3. Rejste telbygning over det amerikanske spil til borehulsopmåling, og indsatte et
ventilationsrør som foring af hullet ned gennem taget til borehallen.
4. Alt CFA udstyr er snart klar, og vi håber på at gå i gang i morgen.
5. Byggede en palle med tomme tromler.
6. Rensede op i gods på overfladen, og løftede en del op på overfladen.
7. Tyske og danske studier af sneen i en udgravning .
Borernes rapport: Vi begyndte vort skifteholdsarbejde med Michelle og Trevor først på dagen, og Darcy og Andrew om aftenen. Vi havde stor støtte fra Vasileios og Tyler som iskerneopmålere.
Pakning med spåner omkring borehovedet fortsætter med at give problemer; men vi holdt ud, og fik en produktiv dag med en slutdybde på 70,90 m og med en dagsproduktion på 31 m.
Nogle ret skræmmende knæk af iskerner (eller manglende knæk som det kunne
være) krævede nogle gange flere træk i kablet for at befri boret. Een gang brugte vi superhammeren, som er designet til at kunne trække boret op. Det andet forsøg på at bruge superhammeren resulterede i, at det indre borerør blev siddende ved bunden. Senere fik vi det relativt let op igen, og senere også iskernen.
Ved at begrænse boringen til 1,1 – 1,2 m ad gangen får vi mindre tilbøjelighed til pakning af spåner ved borehovedet. Vi opnår stadig grove spåner og god opsamling i spånkammeret.
På trods af flere hårde kerneknæk får vi stadig rigtigt fine iskerner. Mærkværdigvis ser vi nu frem til at skifte over til våd-boring.
Vejret: Om formiddagen overskyet med snebyger, senere klart. Temperaturer
-12 °C til -21 °C, 2-5 m/s vind fra N, senre ØSØ. Sigtbarhed 1,5 km om formiddagen, senere til horisonten.
FL, J.P.Steffensen
← Forrige dagbogsblad | Næste dagbogsblad→ |