25 May 2011

Undenfor blæser vinden; men indenfor har vi travlt

tekst
Kerneopmålerne og borerne i lagergaragen hvor 420 m boring bliver foretaget.
Fra venstre: Tyler, Michelle, Darcy, Trevor og Andrew.

Vore vejrfolk har igen ramt plet. Vi fik stærk vind i lejren her til morgen; men vi var forberedt, og arbejdet kunne fortsætte i læ af telte, eller nede i hallerne.

I dag gik CFA folkene i gang med at måle, og da iskerneopskæring og behandlingen gik i gang i går, har det videnskabelige program fået en god begyndelse.

Et yderligere tegn på fremskridt var at borerne fortalte, at de nu vil gå over til boring i ”våd” tilstand. Når vi borer en iskerne til mellemdybde, som den nuværende 420 m boring, foretrækker vi at bore med boret nedsænket i en 10 m søjle af borevæske. Væsken hjælper med spåntransporten, smører under selve boringen og fjerner iskernernes tendens til at flække og krakkelere, når dybden er større end 100 m. Vi kan kun bruge væske under 90 m dybde, fordi den porøse firn, d.v.s. komprimeret sne, omdannes til ikke-porøs gletscheris ved denne dybde, så borevæsken ikke længere vil sive væk i sneen, men vil forblive i hullet.

Hvad vi har lavet i dag:

1. Boring og opmåling. Der arbejdes i to skift. Borerne går over til ”våd” boring i dag.
  Dybde 87,7 m
2. Opskæring og behandlig af den dybe iskerne, bags 1882 - 1904
  (1034.55 m – 1047.20 m).
3. Målte med CFA. Alle systemer kører. Målte 2,2 m. Dybde 2202,75 m.
4. Monterede det amerikanske opmålingsudstyr til det dybe hul.
5. Som forberedelse til vådboring har Martin repareret spåncentrifugen.

Borernes rapport: I de sidste par borerunder er der begyndt at opstå langsgående flækkende brud på kernen. Efter at have konsulteret Sepp om dybden af firn/is overgangen, besluttede vi at gå over til ”våd” boring.

Her til aften blev 130 liter væske placeret i hullet, og vi gik i gang med at montere det ”våde” borehoved og modificere den hule aksel. Afprøvningen af det nye borehoved er gået godt, og ved at bruge det har vi ikke behov for at udvide hullets diameter med andre instrumenter.

Vejret: Klart hele dagen. Temperaturer -17 °C  til -22 °C , 10 m/s vind fra ØSØ. Sigtbarhed 2-7 km, let snefygning.

FL, J.P.Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→