23 July 2010

Formel 1 pit stop for iskerner

Ødelagt skæreblad
Ødelagt skæreblad efter boring igennem is med mudder og småsten.

Småstenene og mudderet i isen slider på skærene og modhagerne i boret. Mellem hver iskerne må de slibes. Henry, Alex og Darcy er i borernes værksted og når boret er på overfladen starter "pit stop"-et. Skærebladene og modhagerne bliver repareret eller erstattet og når det er gjort, forsvinder mekanikerne ind i værkstedet indtil boret igen kommer op til overfladen. Vi håber at vi har nok skæreblade og modhager.

En anden meget god nyhed er at laboratoriehallen er færdig med at processere dyb og gammel is. Iskernerne med bundmateriale vil blive delt og pakket ned så de kan blive transporteret.
Dobbeltfejring i borehallen
Dobbeltfejring i borehallen efter procesering af den dybeste is.

Boring: 2.73 m, boredybde: 2521.00 m
Opmåling: 1.87 m, opmålernes dybde: 2536.29 m
Behandling og analyse: Bag 4557-4607 (28.05 m) Endelig dybde 2533.85 m 

Dagens opgaver:
1. Boret og opmålt iskerner.
2. CFA nedpakning.
3. Arbejdet på landingsbanen og i lejrområdet.
4. Interviews, fotografering og filmoptagelse i lejren.

Ad. 1 Borets modhager er meget sløve, og for at få kernen op fra i går, der stadig var ved bunden, blev modhagerne skiftet ud og boringen blev gjort uden rotation - op kom en 70 cm lang iskerne. I næste step blev skæreblade brugt til at bore yderligere 60-70 cm. Vi forsøger stadig at få fat i den ca. 1 meter lange iskerne i bunden af borehullet.

Vejret: Overskyet med vind op til 10 m/s fra sydsydøst til syd. Vinden forsvandt helt omkring kl 17:00. Temperaturer mellem -7°C og -4 °C. Der er snefald og snefygning når vinden er stærk og trykket er lavt.

Dorthe Dahl-Jensen og Anders Svensson

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→