27 June 2010

På natarbejde

CFA's eksperimentelle opstilling er meget avanceret
Natholdet på arbejde i CFA-hytten.

Om natten, medens det meste af NEEM lejren sover, er der fuld aktivitet i den opvarmede kabine i science trenchen, hvor der udføres kontinuert kemianalyse (CFA) af iskernen. Anna, Gideon og Paul starter deres nattevagt kl. 20, de har 'frokospause' kl. 2, og fortsætter arbejdet indtil kl. 8 om morgenen, hvor det er tid for Daiana, Liz og Nerilie at tage over med dagsvagten.

Arbejdet består i klargøring af 1.1 m lange stænger af iskernen, som langsomt smeltes på et smeltehoved og analyseres for et stort antal komponenter. Den eksperimentelle opstilling er meget avanceret og er sandsynligvis et af de mest komplekse analytiske instrumenter der nogensinde har været på en iskappe. Analyserne involverer adskillelse af luftboblerne fra smeltevandet, opdeling af vandstrømmen i mere end 10 forskellige kanaler, våd kemi som involverer mere end 35 kemiske reagenter og standarder, laser spredning, absorptionsspektroskopi, flourescencemåling, gaskromatografi og hurtig ionkromatografi.

Resultatet af analyserne er blandt andet kontinuerte højtopløste kurver for uopløseligt støv, kulstøv, ionkoncentrationer af natrium, kalcium, ammonium, sulfat og nitrat, så vel som diskret måling af metangaskoncentrationer. Desuden tages der diskrete prøver til en række andre målinger af urenheder, som ikke måles i felten. Ydermere går der slanger med smeltevand og gas fra boblerne i isen til nabohytten, hvor de anayseres for blandt andet vandisotopsammensætning og gaskoncentrationer, men det er en anden historie.

Mellem målingerne er der en protokol for standardkalibrering og vedligeholdelse, som tager omkring 30% af arbejdstiden. I løbet af en nat måles der typisk 10 m iskerne. I det perspektiv er en 2,5 km lang iskerne temmelig lang.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boring og opmåling af Eem is. Borernes dybde: 2254.36 m. Loggernes dybde:
  2272.60 m.
2. Iskernemåling og opskæring af is til dybde 2214.85 m.
3. CFA: ingen målinger, kalibrering og vedligeholdelse.
4. Præpareret landingsbane til planlagt flyving på tirsdag.

Ad.1: Borernes rapport
Ad 1: Rapport fra i går, lørdag: Vi prøvede en konfiguration med den lukkede hule aksel – inspireret af NGRIP - hvor ringene var placeret med 4,5 m afstand. Den nederste ring var placeret 18 cm over pumpen og den anden 4,5 m ovenover. Så langt, så godt. Vi foretog tre gode kørsler på over 3,4 m, med 2,6 til 2,9 mm skære stigning og god spånopfangning.
Om søndagen fortsatte de gode boringer. Vi havde fire kørsler på omkring 3,4 meter, og den sidste på bare 1,65 m. Alle kørsler blev foretaget med den lukkede hule aksel, og med 4,5 m mellem centerringene. Det ser ud til at vi atter har fundet frem til ret stabile boringer. Boreholdet vil på mandag nyde godt af hinandens selskab endnu engang, hvorefter der på tirsdag bliver udskiftning på holdet.

Vejret: Klar blå himmel om dagen; ved midnatstid kom en front forbi med fuldstændigt skydække og vind op til 15 kt fra SØ. Temp. -15 °C til -6 °C.

Feltleder, Anders Svensson

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→