1 July 2009

NEEM dyreliv

Dagens NEEM-fugl: Pagophilia Eburnean (Ismåge).

Dagens NEEM-fugl: Pagophilia Eburnean (Ismåge).

I dag havde vi for første gang i mere end en uge en gæst i lejren: en Pagohpilia eburnean (Ismåge) som normalt tilbringer tiden i udvalgte områder ved kysten. Ved ankomsten fik fuglen brødkrummer og makrel i tomatsovs, som den spiste med det samme. Vi er dog bekymrede for vores besøgenes fremtid. De mindre fugle som blev fundet i lejren måtte desværre alle sendes bort i iskernekasser markeret Keep Frozen. Større fugle, som f.eks. gæs, ses jævnligt fra lejren på vej over isen enten alene eller I flokke. Indtil videre har vi ikke haft besøg af en isbjørn og vi regner sandelig heller ikke med at få det. Med mere end 300 km til nærmeste kyst er chancerne heldigvis forsvindende små. Nogle vil mene at Homo sapiens ved NEEM begynder at udvise dyrelignende opførsel efter en vis tid i felten, men det er en anden historie.

Hvad vi har udrettet i dag:

  1. Boret med det lange NEEM bor: 34 m. Borernes dybde: 796 m.
  2. Processeret iskerne: 21,45 m. Dybde: 506,00 m.
  3. CFA analyse: 24,75 m. Dybde: 189,75 m.
  4. Afsluttet BAS radarmålingerne.
  5. Kalibreret Picarro vandisotop instrumentet.
  6. Checket og kalibreret den seismiske station.
  7. Forstærket indsugningen fra borehalskøletunnellen med en ekstra blæser.
Ad.1: Borernes rapport d. 30. juni:

"I dag borede vi 25,82 m is og sluttede i 762 m dybde. Der var brug for en reparation af boret da plasticpladen som holder de elektriske kontakter brækkede i anti-torque sektionen efterladende et stykke plastic i hullet som dog senere blev fisket op. Philippe lavede en ny plade af et lignende plasticmateriale (med ivrige hjælpere) som blev tilpasset og boringen fortsatte."

Ad. 2: Behandling af iskerne tæt på brittle-zonen kræver stor tålmodighed. Mai Winstrup holder Schweitzersaven på lavest mulige hastighed hvorved antallet af brud på kernen holdes på et minimum.

Ad. 5: Picarro vandisotopinstrumentet er installeret i en isoleret kasse ovenpå CFA-hytten, som sender en kontinuert strøm smeltevand op fra smeltehovedet. Vi er ret tilfredse med denne første vellykkede kalibrering fordi denne type instrument potentielt vil være i stand til at levere en kontinuert on-line iskerneisotopprofil i fremtiden. Vi holder dog forventningerne lavt í denne instrumentets første testsæson.

Vejr: Ændring fra skyfrit til overskyet hen under aften, temperaturer fra -9 til -14 grader C, næsten ingen vind.

Felt Leder, Anders Svensson

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→