23 June 2009

Store skiftedag

Kollegerne på vej ind i flyet hjemover

Kollegerne på vej ind i flyet hjemover

I løbet af de to sidste dages flyvninger er 2/3 af lejrens beboere blevet udskiftet med friske kræfter. Alle lejrens funktioner er berørt, da der er nye folk på følgende poster: kok, læge, bore-hold, analyse- og opskæringshold og feltleder. Mange af vores nye deltagere har deres første dag på isen nogensinde, så der er meget nyt at lære og at lære fra sig for de mere erfarne før arbejdet kommer tilbage på fuld skrue. Nogle af de nye færdigheder, der skal læres er hvordan man bruger et hul-i-sneen-toilet, hvordan man kører snescooter og hvordan man sover når der altid er lyst.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM-bor. Dybden er nu 573,08 m.
  2. Ingen logning eller opskæring i dag.
  3. Sulfatmåling og pH-måling, der er en del af CFA-måleprogrammet, virker nu. CFA-dybden er 79,75 m.
  4. Modtog flyet "Skier 71".
  5. Byggede en palle med iskernekasser og udpakkede de netop ankomne paller med gods.
  6. Udjævnede spor i landingsbanen.

Ad. 1: Dagens rapport fra boreholdet:
"I dag borede vi 6,9 m iskerne i to kørsler og nåede derved dybden 573,08 m. Første kørsel bekræftede at pumpen stadig fungerer nu hvor det er blevet skiftet en række små kobber-ruller, der var blevet slidt og deformerede. Vi sagde farvel til vores erfarne hold: boremester Sigfus og borevæskemester Nobby samt de nye borere Hans Christian og Sebastian. Velkommen til det nye hold i borehallen: Frank, Olivier, Philippe, Fernando, Mads og Song-Bum. Vi begyndte oplæringen med dagens anden vellykkede kørsel."

Ad. 3: I løbet af sine sidste 12 timer i lejren lykkedes det Matthias Bigler at få CFAens sulfat-system til at virke. Alle 10 urenhedsmålinger er dermed i funktion.

Ad. 4+5: 20 nye feltdeltagere ankom og 22 forlod lejren. Der er nu 31 personer i lejren. Vi pakkede en iskernepalle med 35 iskasser der nu står i fryseren i Kangerlussuaq. Skier 71 forlod lejren i første forsøg uden ATOs efter kun at have brugt halvdelen af landingsbanen. Vejr: Solskin og tynde høje skyer hele dagen. Temperaturer fra -16°C til -10°C. Vind 12 knob fra syd langs landingsbanen indtil sent på eftermiddagen, hvor vinden løjede til 4 knob.

Feltleder Anders Svensson

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→