22 June 2009

Gæster fra pressen i lejren

Skier 02 på himlen over lejren

Skier 02 laver en lav overflyvning over lejren

109'erne, der flyver Hercules-flyene til lejren, spurgte om vi ville modtage et hold pressefolk fra USA, hvilket vi naturligvis gerne ville. Da der var komplet overskyet, blev vi nødt til at sende en vejrballon op for at måle skyhøjden. Vi målte skyhøjden til mere end 3.000 fod, så flyet afgik fra Kangerlussuaq kl. 9:40. Kl. 12:38 ankom flyet i lejren, og vi viste de besøgende rundt i lejren og i bore- og analysehallerne. Besøget i borehallen faldt heldigvis sammen med at en kerne blev bragt til overfladen. Kl. 14:10 afgik flyet med gæsterne uden problemer i første forsøg. Sneen begyndte at falde 30 minutter senere, hvorved sigtbarheden faldt til nogle få hundrede meter. Igen har vi været heldige!

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM-bor.
  2. Logningen er midlertidigt sat i bero. Sidste Bag før zonen med skør is: 1021, dybde 561,55 m.
  3. Opskæring og prøvetagning af 21,45 m. Dybde: 350,90 m.
  4. Målinger i CFA-laboratoriet. Målingerne dækker nu fra 7 m til 75,90 m dybde.
  5. Modtog Skier 02 med en gruppe pressefolk.
  6. Pakkede palle med fødevarer ud.
  7. Udjævnede huller fra flyet på landingsbanen med fræseren.
  8. Køletunnelen er sat igang i analysehallen. På to timer faldt temperaturen fra -15°C til -18°C.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag:
"Stabil boring. Vi måtte kun bore 2,2 m kerner, fordi vi mangler lange kernetrug. I morgen flyver det meste af boreholdet: Henry, HC, Seb, Nobby og Sigfus tilbage. Vi ønsker dem der bliver tilbage, Alex og JiWoong og næste hold, Phillipe, Olivier, Frank, Fernando og Mads al mulig held og lykke med det effektive bor. Rullerne i pumpen bør udskiftes i morgen. Hældningen i hullet har været mindre end én grad i flere dage. Vi borede 17,89 m i 6 kørsler. Borernes dybde er 566,16 m."

Ad.2: Loggerne tager nu de friskborede iskerner og bringer dem direkte ind i kernelageret, så de kan afspænde i 5 dage før de bliver opmålt og skåret i sektioner. Iskernerne fra bag 1022 og indtil skør is zonen er passeret vil ikke blive analyseret i 2009.

Ad.5: 109'erne kom på besøg idag. Sammen med presse- og formidlingsofficerer havde de TV hold og journalister. De havde også vores nye kok, Brandon, med. Han overtager Sarahs arbejde i morgen. Sune, der overtager feltkontoret i Kangerlussuaq om et par dage, kom på besøg i lejren en nat. Flyet medbragte også gods: Brændstof, fødevarer og iskernekasser. Endelig foretog 109'erne en evaluering af landingsbanen, og den blev certificeret til landinger i dårligt vejr. Tusind tak til 109’erne! Vi er nu 34 i lejren.

Ad.8: Køletunnelen gør allerede god nytte. Det næste hold i analysehallen vil få det køligere; men det vil isen også, og det har den godt af.

Vejret: Interessant. Fuldstændigt overskyet hele dagen indtil kl. 23. Derefter en pludselig opklaring. Temp. forrige nat -12°C til -10°C om dagen. Kl. 23 et pludseligt fald til -17°C. Vind 3-5 m/s fra S og SV, kl. 17-20 tre timers blæst med 7-10 m/s vind. Sigtbarhed: 5-7 km det meste af dagen, reduceret til mindre end en km under et intenst snefald som begyndte kl. 14:40. Efter kl. 23 ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→