20 June 2009

Lørdag. Og stadig nåede vi en masse ting.

NEEM sangerne opfører denne sommers hit: NEEM-sangen.

NEEM sangerne opfører denne sommers hit: NEEM-sangen.

Alle mand som kunne undværes havde travlt med at grave køletunnelen i analysehallen. Nogle skar sneklodser, nogle trak dem ind til elevatoren i borehallen, nogle bar dem ud af teltet ovenpå elevatoren og atter nogle kørte klodserne bort. En lang kæde som arbejdede fint sammen.

Iskernerne bliver mere skøre. I dag knækkede én mens borerne skubbede den ud fra borerøret. Trods alt var borerne og loggerne i stand til at behandle dagens produktion på en god måde.

Da vi har monteret mørkelægningsgardiner i hovedbygningen, kunne vi spise aftensmad i en kunstig aftenstemning. Mørket gav en ny stemning på en lørdag aften. Hvis man gik udenfor, fik man et chok. Lyset fra midsommersolen var blændende.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM-bor.
  2. Loggede iskerner. Sidste Bag: 997, dybde 548,35 m.
  3. Ingen opskæring og prøvetagning i dag. Dybde: 329,45 m.
  4. Målinger i CFA-laboratoriet. Der arbejdes nu 24 timer i døgnet i to-holdsskift.
  5. Planerede landingsbanen, tilkørsler og forplads med snefræseren.
  6. Udgravede køletunnel i analysehallen foran og til venstre for kernelageret. Vi udgravede 6 m og er halvvejs.
  7. Justerede sav og bord ved loggerbordet. Rundsaven blev erstattet med en Makita båndsav, og det gav gode resultater. Loggerne hævder, at Makitaen er bedre en rundsaven.
  8. Vejede og dokumenterede paller med returgods.
  9. Indsamlede prøver i pit til studier af stabile isotoper.
  10. Vi er nu færdige med at montere mørkelægningsgardiner i hovedbygningen.
  11. Lørdag aften blev fejret i mørke med stearinlys. Vi fik asiatisk mad lavet af Nobohiko (Japan), JiWoong (Korea) og Cunde (Kina).

Ad. 1: Således så borernes rapport ud i dag: "Stabil boring. Passerede bag 1000! Vi borede 17,49 m i 5 kørsler; borernes dybde 542,18 m."

Ad. 4: CFA gruppen arbejder nu i døgndrift i toholdsskift. Målingerne er fine, og de har nu målt fra 7 m til 33 m dybde i firnkernen. Selve smeltningen af firnkernen blev mere vanskelig med dybden på grund af luft ved smeltehovedet. Holdet hoppede derfor til 60 m dybde. Her gik målingerne godt, og holdet arbejder sig nu langsomt op mod 50 m nedefra. Sulfatsystemet virker ikke endnu; men det bliver kompenseret af den britiske ion-kromatograf, som nu også kan måle sulfat. Der er blevet arbejdet på at justere vand-Picarroen ind i forhold til CFA-systemet.

Vejret: Om morgenen moderat skydække. Om eftermiddagen og om aftenen overskyet med snebyger. Temp. -15°C til – 9°C, 8 m/s fra SV. Sigtbarhed: 7 km, reduceret til 1 km i snebygerne.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→