Lørdag. Og stadig nåede vi en masse ting.
NEEM sangerne opfører denne sommers hit: NEEM-sangen.
Alle mand som kunne undværes havde travlt med at grave køletunnelen i analysehallen. Nogle skar sneklodser, nogle trak dem ind til elevatoren i borehallen, nogle bar dem ud af teltet ovenpå elevatoren og atter nogle kørte klodserne bort. En lang kæde som arbejdede fint sammen.
Iskernerne bliver mere skøre. I dag knækkede én mens borerne skubbede den ud fra borerøret. Trods alt var borerne og loggerne i stand til at behandle dagens produktion på en god måde.
Da vi har monteret mørkelægningsgardiner i hovedbygningen, kunne vi spise aftensmad i en kunstig aftenstemning. Mørket gav en ny stemning på en lørdag aften. Hvis man gik udenfor, fik man et chok. Lyset fra midsommersolen var blændende.
Hvad vi har lavet i dag:
- Borede med det lange NEEM-bor.
- Loggede iskerner. Sidste Bag: 997, dybde 548,35 m.
- Ingen opskæring og prøvetagning i dag. Dybde: 329,45 m.
- Målinger i CFA-laboratoriet. Der arbejdes nu 24 timer i døgnet i to-holdsskift.
- Planerede landingsbanen, tilkørsler og forplads med snefræseren.
- Udgravede køletunnel i analysehallen foran og til venstre for kernelageret. Vi udgravede 6 m og er halvvejs.
- Justerede sav og bord ved loggerbordet. Rundsaven blev erstattet med en Makita båndsav, og det gav gode resultater. Loggerne hævder, at Makitaen er bedre en rundsaven.
- Vejede og dokumenterede paller med returgods.
- Indsamlede prøver i pit til studier af stabile isotoper.
- Vi er nu færdige med at montere mørkelægningsgardiner i hovedbygningen.
- Lørdag aften blev fejret i mørke med stearinlys. Vi fik asiatisk mad
lavet af Nobohiko (Japan), JiWoong (Korea) og Cunde (Kina).
Ad. 1: Således så borernes rapport ud i dag: "Stabil boring. Passerede bag 1000! Vi borede 17,49 m i 5 kørsler; borernes dybde 542,18 m."
Ad. 4: CFA gruppen arbejder nu i døgndrift i toholdsskift. Målingerne er fine, og de har nu målt fra 7 m til 33 m dybde i firnkernen. Selve smeltningen af firnkernen blev mere vanskelig med dybden på grund af luft ved smeltehovedet. Holdet hoppede derfor til 60 m dybde. Her gik målingerne godt, og holdet arbejder sig nu langsomt op mod 50 m nedefra. Sulfatsystemet virker ikke endnu; men det bliver kompenseret af den britiske ion-kromatograf, som nu også kan måle sulfat. Der er blevet arbejdet på at justere vand-Picarroen ind i forhold til CFA-systemet.
Vejret: Om morgenen moderat skydække. Om eftermiddagen og om aftenen overskyet med snebyger. Temp. -15°C til – 9°C, 8 m/s fra SV. Sigtbarhed: 7 km, reduceret til 1 km i snebygerne.
Feltleder, Jørgen Peder Steffensen
← Forrige dagbogsblad | Næste dagbogsblad→ |