17 June 2009

En rutinedag i fint vejr

 En skive is bliver undersøgt i rødt lys i en mikroscanner for bobler og
deres form samt mikroskopiske uregelmæssigheder.

En skive is bliver undersøgt i rødt lys i en mikroscanner for bobler og deres form samt mikroskopiske uregelmæssigheder.

I CFA laboratoriet laver de sidste små indstillinger numre. Håbet er nu, at laboratoriet kommer i gang i morgen.
Ved loggerbordet har de haft held med at justere bord og sav, så kernerne ikke knækker mere. Det er Islands nationaldag i dag. Det er nu 65 år siden at Island blev en republik, da de i 1944 opløste kronunionen med Danmark, Færøerne og Grønland. Da Island lider hårdt under finanskrisen udtrykte lejrens personale deres ønsker for Islands snarlige fremgang ved at råbe: ”Áfram Ísland” og tre hurra’er ved aftensmaden.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM bor.
  2. Loggede iskerner. Sidste Bag:888, dybde 488,40 m.
  3. Opskæring og prøvetagning af 29,70 m iskerne. Dybde: 275,00 m. Holdet fejrede behandlingen af bag 500.
  4. Arbejde i CFA laboratoriet. Der er brug for nogle justeringer ved smeltepladen.
  5. Planerede landingsbanen på langs.
  6. Fremstilling af en platform til folkene i analysehallen.
  7. Reparationer på Flexmobil. En læk i brændstoftanken og i hydraulikken bliver repareret.
  8. Jeppe har lavet en opgraderet version af software til borerne med ny fine funktioner.
  9. De første tephra (vulkansk aske) prøver er præpareret og bliver undersøgt i mikroskop.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag: ”Stabil boring. Konsolprogrammet er blevet opgraderet af Jeppe baseret på H.C.s ønskeliste og Steffs vedholdende ønske. Nu har vi f.eks. afstand til bund, kraften mellem boret og kablet når vi sænker boret, så vi undgår at få krøller på kablet og et lille videobillede som viser toppen af hullet 7 m under gulvet. Der var trafikprop på loggerbordet i dag. Vi borede 24,76 m i 7 kørsler. Borernes dybde er 475,65 m.”

Ad.2: Loggerne havde besvær i dag. Iskernerne bliver mere og mere følsomme for ujævnheder på loggerbordet. De knækker hvis ikke loggerbordet er helt lige. Der er gået en del tid med at justere bordet og tilhørende sav. Ved at ændre på procedurerne og justere saven er tingene blevet bedre.

Ad.6: De øverste hylder i iskernelageret kan ikke nås af folk. Sverrir er ved at lave en platform, så de to som bærer iskernen kan nå op og stikke iskernen ind på hylden.

Ad.9: Baseret på fund af vulkansk nedfald i ECM har Siwan taget prøver som hun har filtreret. Disse prøver studerer hun nu i mikroskop. Hun har allerede fundet vulkansk aske i nogle af dem.

Vejret: Fint, mellem 14 og 18 lokal tid overskyet med tynde skyer. Temp. -21 °C til - 9 °C, 1-3 m/s fra SSØ drejende til Ø.
Sigtbarhed: Ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→