8 June 2009

En lille revolution

Et vidunderligt syn: Travlhed i laboratoriehallen

Et vidunderligt syn: Travlhed i laboratoriehallen.

Idag blev laboratoriehallen klar til at behandle iskerner. Med Jeppes reparation af line scanneren, var alle positioner klar. Bo, Susanne, Anders og Maggan instruerer de ny folk i hvorledes arbejdsgangene er. Nogle få meter iskerne blev behandlet ved de forskellige stationer. Save blev justeret og små detaljer blev korrigeret. Det var en begyndelse, og i morgen begynder fasen hvor behandlingshastigheden forøges og effektiviteten stiger.

Begyndelsen af iskerneanalyserne markerer også at enden på nykonstruktionerne i NEEM lejren er nær. Hylderne i kokkens fryser blev klar i dag, og al frossen proviant blev anbragt i snehulen. Nu mangler vi kun at rejse en lille lagergarage, og så er alt oppe at stå i NEEM lejren.

I CFA laboratoriet bliver der hele tiden tilført nyt apparatur, og der er håbet at man om en uges tid kan gå i gang med målingerne.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM-bor.
  2. Loggede iskerner. Sidste bag: 495, dybde 272,25 m.
  3. Behandlede og skar prøver af de første meter iskerne.
  4. Lavede bakke af sne til lagergaragen.
  5. Reparerede hardwaren til line scanneren. Både DEP og line scanner kører nu.
  6. Gjorde kokkens fryser færdig. Al proviant er lagt på plads.
  7. Byggede stor kasse til affald.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag:
"I morges monterede Henry nogle tykkere knopper på pumpen for at undgå, at pumpen satte sig fast – troede vi. Den første kørsel blev afbrudt på grund af en løs bajonet kobling. På overfladen kunne vi ikke trække den lange aksel mere end 2 cm ud. For at forstå denne blokering, blev de to segmenter af yderrøret skilt ad for at få adgang til pumpen. Pumpen og dens manchet var i gid stand. Efter en del søgning opdagede Nobby, at en indre kant på toppen af det ene yderrørssegment kunne gribe fat i knopperne på pumpen fordi centreringsringen var fjernet. Da vi nu havde forstået problemet, monterede vi polyetylen spiralen ovenover centreringsringen, sådan som Steff foretrækker det, samt 4,5 mm sko med 2/100 mm indlæg.
Vi afsluttede dagen med 3 gode og stabile kørsler med over 3 m iskerne pr. kørsel. Udtrækket var let hver gang. Vi borede 9,56 m i 4 kørsler. Borernes dybde er 262,45 m."

Vejret: Fint hele dagen med perioder med spredte skyer. Temp. -23°C til -16°C, 5-8 m/s hovedsagelig SSØ. Sigtbarhed: Ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

Boret kommer op fra dybet med endnu en 3 m lang iskerne.
Boret kommer op fra dybet med endnu en 3 m lang iskerne.

 

Arbejdet i CFA laboratoriet er ikke altid let.
Arbejdet i CFA laboratoriet er ikke altid let.

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→