5 June 2009

Fint vejr og folk falder godt til

Aften over Indlandsisen.

Aften over Indlandsisen.

Vi er mange nu, og for os tre: Sverrir, Sarah og J.P. som er de eneste tilbage fra åbningen for en god måneds tid siden, er det interessant at se hvorledes lejren skifter karakter endnu en gang. Gennemsnitsalderen er faldet drastisk, da mange unge mennesker er kommet til. Der er helt klart tilført ny energi, og folk har kastet sig over de forskellige opgaver med ildhu. Hele laboratoriehallen er nu ved at være klar til brug. Vi regner med at gå i gang med systematiske analyser og prøvetagning i weekenden.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM bor.
  2. Loggede iskerner. Sidste Bag: 453, 249,15 m.
  3. Lagde gulv og bundramme til en teltbyggning som skal dække både elevator og trappen ned i hallerne.
  4. Planerede landingsbanen for at fjerne de dybe spor som flyet i går efterlod.
  5. Reparerede en Flexmobil.
  6. Service og olieskift på generatoren. Strømmen blev afbrudt i en halv time.
  7. Justerede kortbølgeradioantennen.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag: ”Ved større dybde bliver spånerne fine og mere vanskelige at arbejde med. En borekonfiguration som var stabil for få dage siden er nu ustabil og ikke brugelig. Vores løsning er at forøge skæredybden (stigningen) for at producere mere grove spåner. Dette blev prøvet i morges ved at montere sko til 6 mm (nominelt) stigning. Da vi endelig opnåede stabil boring, kunne vi producere 2,8 m iskerner med max. 4,4 mm stigning. Spiralen i midten af spånkammeret er igen delvist aktiv og er med til at skubbe spånerne op i øverste halvdel af spånkammeret. En prøve af borevæsken fra toppen af iskernen var normal, 930 kg/m3 ved -28 C.
Den sidste kørsel i dag var imidlertid ikke særligt stabil. Kun pumpen og området under pumperingen var pakket. Er det muligt, at de ondsindede spåner bliver holdt tilbage af ringen? Vi borede 9,35 m i 6 kørsler.
Borernes dybde er 236,24 m”

Ad.5. Jørn har som sin første opgave kastet sig over reparationen af en af vore Flexmobiler som fik en olielæk sidste år. Den har stået stille lige siden. Nu kommer den snart ud at køre igen.

Vejret: Skyfrit det meste af dagen, dog en kort lille snebyge om eftermiddagen. Temp. -23 °C til -16 °C, 3-4 m/s fra S og ØSØ.
Sigtbarhed: Ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

I opholdsstuen efter aftensmaden. Find personen uden bærbar computer.

I opholdsstuen efter aftensmaden. Find personen uden bærbar computer.

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→