31 May 2009

En storslået og vellykket weekend (30 & 31.05.09)

En meget sjælden begivenhed på Indlandsisen. H.K.H. kronprins Haakon af
Norge, H.K.H. kronprinsesse Victoria af Sverige, ?NEEMs prinsesse? Sarah,
vores kok, og H.K.H. kronprins Frederik af Danmark.

En meget sjælden begivenhed på Indlandsisen. H.K.H. kronprins Haakon af Norge, H.K.H. kronprinsesse Victoria af Sverige, ”NEEMs prinsesse” Sarah, vores kok, og H.K.H. kronprins Frederik af Danmark.

Kl. 14.00 lørdag eftermiddag blev NEEM lejren invaderet. En gruppe på 31 mennesker besøgte lejren og af disse blev 18 natten over. Befolkningen i lejren nåede op på 44 og hovedbygningen var tæt af mennesker. Lejren var forberedt på besøget. Vi havde brugt de sidste par dage på forberedelser. Da flyet var på vej til lejren, begyndte vejret at lave numre. Heldigvis kunne flyet akkurat lande og begivenheden kunne løbe af stabelen. Vore gæster bestod af skandinaviske repræsentanter fra organisationerne for det Internationale Polarår (IPY) og inviterede videnskabsfolk fra U.S.A. og Canada, samt ikke mindst de tre protektorer for IPYs nationalkomitéer i Norge, Sverige og i Danmark: H.K.H. kronprins Haakon af Norge, H.K.H. kronprinsesse Victoria af Sverige og H.K.H. kronprins Frederik af Danmark. Med sådant fornemt besøg, var der naturligvis god pressedækning, og NEEM projektet fik god omtale (håber jeg). Efter at det officielle program var overstået, forberedte lejren sig på at holde lørdag aftens middag og fejre lørdag aften i selskab med gæsterne. Lejrens beboere og gæster blandede sig fint og aftenen forløb med snak og dans. Selskabet sluttede tidligt søndag morgen. Søndag formiddag ankom flyet kl. 10.45 for at afhente gæsterne. Vejret var igen lige på kanten, og det planlagte besøg på den amerikanske lejr, Summit, blev aflyst. Kl. 12.10 fløj maskinen af sted med gæsterne, og alle i lejren sank sammen. Aldrig har der været så stille i lejren en søndag eftermiddag. Alle følte sig udmattede, men berigede oven på besøget. Jeg vil gerne udtrykke min største taknemmelighed til lejrens beboere som gjorde en storslået indsats for at gøre besøget vellykket, til vore gæster som udviste stor anerkendelse af vort arbejde og for deres afslappede facon som fik alle i lejren til at føle sig veltilpas og endelig til New York Air National Guard (109’erne) som gjorde dette besøg muligt.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede.
  2. Loggede iskerner. Dybde 200 m.
  3. Forberedte besøget af betydningsfulde gæster.
  4. Modtog Skier 02. En heldig åbning i vejret tillod flyet at lande.
  5. Pakkede ankomne fødevarer ud og sorterede det i frostvarer og ikke frostvarer.
  6. Ryddede pænt op i lejren.
  7. Arrangerede en rundvisning af lejren for vore gæster.
  8. Laget med spor af vulkanudbruddet i 1259 AD fundet med ECM i 182,9 m dybde.
  9. Fejrede lørdag aften.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag:

”En god dag med EPICA boret. Ved at reducere stigningsgraden til 3,3 mm fik vi fire gode kørsler med kernelængder på 2,5 m. Den sidste kørsel blev overværet af 30 mennesker omkring boret.Borernes dybde er 191,70 m”

Vejret: Overskyet det meste af dagen med få huller i skyerne. Temp. -22 °C til -12 °C, 2-9 m/s fra SV.
Sigtbarhed: Fra ½ km til 8 km. Snebyger passerede lejren indtil aften.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→