26 May 2012

Fuldt hus lørdag aften

Lørdagskokkene i fuld sving: Mirena, Erin og Marja.

Selvom det er lørdag er der masser af aktivitet i lejren og i luftrummet over det Indlandsisen i Nordgrønland.

Med afslutningen af flymissionerne er et af de planlagte eksperimenter for dette år afsluttet med stor succes.

Vi har været ovenud heldige med det gode vejr, og i morgen er Twin Otteren parat til at forlade NEEM, efter veludført program i området.

AWI Polar 6’eren har stadig en mission tilbage, inden det kan returnere til Kangerlussuaq for at få afmonteret radarudstyret . Senere vil dette fly returnere til NEEM for at udføre andre programmer.

Det er et heldigt tidspunkt at flymissionerne slutter, eftersom vejret ser ud til at slå om.

Men i aften er det lørdag aften, og det vil vi fejre med god mad i godt selskab. Mirena, Erin og Marja har meldt sig som frivillige til køkkentjansen.

Hvad vi har lavet i dag:
1.  Afsendt og modtaget fly
2.  Med succes udført test af dansk vådboring
3.  Det tyske bor er ved at være klar til testboring
4.  Samlet alle tomme tønder og stillet dem parat til at blive fløjet ud af lejren
5.  Lørdag aftens middag: Mirena, Erin og Marja

Ad.1: PARCA Twin Otteren udførte en vellykket flyvning til Tunu området ved vejrstationen. AWI Polar 6’eren foretog en succefuld radarflyvning langs en forudbestemt profil og i området ved NEEM.

Ad.2:  Boremandskabets rapport: Efter 98 kørsler nåede vi en dybde af 130,4m. 8 kørsler (117,5m) blev udført med den nye borevæske. Ved tørboring begyndte iskernerne fra 100m dybde at udvise de sædvanlige frakturer pgr. af den skøre is – brittle isen. Ved vådboring blev iskernerne fine igen.

Opsætning og test af det nye danske intermediate boresystem er afsluttet med succes. Københavnergruppen har nu komplet boreudstyr til at bore korte iskerner til en dybde af 120m, hvor totalvægten på udstyret er 250kg, samt til mellemboringer – intermediate – til en dybde af 1000m med total vægt på 475kg, og et dybdeboresystem til 3km, hvor totalvægten er 4t.

Den umiddelbare reaktion på den nye borevæske: Betydeligt mindre klæbrig. Ved -14°C er der behov for ventilation. Lugten er acceptabel og minder om DEET baseret insektmiddel. Som tests viste allerede i København, er der næsten ingen lugt ved -35°C.

Konklusion: Væsken er god til dybe boringer i Grønland og anbefales til boringer i Antarktis. Boremandskabet er enige om, at det at den er mindre klæbrig opvejer lugtgenerne.

I de kommende dage vil der blive foretaget yderligere tests af borevæsken.

Vejret: Tynde skyer med let tåge til morgen, men ellers klart vejr. Temp. -16°C til -21°C, 1-6 m/s fra NØ og N. Sigtbarhed: 3km, senere til horisonten.

Iskerne fra testkørslen og boremandskabet: Simon, Trevor og Carsten.

 


FL, J.P. Steffensen


 

← Forrige dagbogsblad                                                               Næste dagbogsblad→