Lejrens opbygning – University of Copenhagen

NEEM > Om NEEM > Lejrens opbygning

NEEMcamp

Lejrens opbygning 

Billedet nedenfor viser et luftfoto af NGRIP-lejren, der er NEEM-lejrens forgænger. Nogle af de enkelte elementer ser en smule anderledes ud i NEEM-lejren (hovedbygningen i NEEM-lejren har f.eks. en trediesal med kontor og 360° udsigt og er større end hovedbygningen i NGRIP-lejren), men lejrens grundlæggende opbygning er den samme.

Hovedbygningen "main dome" er lejrens hovedkvarter, og indeholder køkken, opholdsrum, arbejdspladser og lejrens kontor. Kraftige telte (såkaldte weather-ports) bruges som soveværelser, lager og garage, mens boring, håndtering og analyse af iskernerne foregår i haller under isen. Disse haller laves ved at skære en bred rende i isoverfladen , der efterfølgende dækkes med et tag af træ med sne ovenpå. Det er en meget effektiv måde at lave laboratorier på, idet der bruges meget få byggemateraler. På samme tid sikres det at temperaturen i laboratorierne er konstant lav.

Overfladebygningerne er placeret med god afstand på rækker vinkeltret på den dominerende vindretning for at minimere problemer med snedrivedannelse. Landingsbanen ("skiwayen") ligger derimod parallelt med den dominerende vindretning, da dette gør det lettere for flyene at lette med tung last.

Brug musen til at se detaljerne.Se nedenfor hvordan laboratorie- og borehallerne under isens overflade laves ved hjælp af en sneblæser. Sidenhen lægges et tag af krydsfinér over hullet.
(Se Flash-filmen nedenfor eller hent filmen som MPEG4-fil).


Filmen nedenfor viser opbygningen af hovedbygningen ("main dome") i NEEM-lejren. Arbejdet tog flere uger.
(Se Flash-filmen nedenfor eller hent filmen som MPEG4-fil).