2 June 2011

Opskæring og måling af skørisen er færdig

tekst
Twin Otteren med PARCA holdet ombord, lige før de forlod lejren. Farvel, vi ses igen næste år.

Borerne gik ivrige på arbejde i morges med håbet om, at deres nye spil apparat ville leve op til forventningerne, og det ombyggede spil virkede rigtigt godt. Uheldigvis besluttede den gamle motor som stadig sidder i spillet som drivaksel sig for at lave numre med dem.  Selvom motoren er defekt, var der stadig lidt liv i den, så den begyndte at gøre som mange motorer gør, når de bliver drejet rundt, at lege dynamo. Da alle elektriske forbindelser til den var afbrudt på grund af afbrændte kul, kunne elektriciteten ikke gå nogen steder hen, så istedet blev motoren rigtig varm. Af frygt for transmission og lejer, og fordi væmmelig grøn røg steg op fra spillet, besluttede borerne sig for at fjerne årsagen. De trak de 500 m kabel ud på sneen en tredie gang, åbnede spillet, tog den gamle motor ud og drejede ankeret af. Så samlede de det hele igen, spolede kablet tilbage på spillet og er nu klar til boring fra imorgen tidlig.

I analysehallen blev der grund til at fejre, da folkene dér ved middagstid blev færdige med at opskære og måle den sidste del af skørisen. NEEM har nu fuldendt behandlingen af 2537 m iskerne. CFA folkene er lidt bagefter, fordi deres system er langsommere; men de kommer også rigtigt godt fremad.

Idag sagde vi farvel til PARCA holdet og deres piloter da de forlod lejren ved middagstid og fløj østpå. De klarede det meste af det de skulle, og de ønskede at forlade lejren før den forudsagte hårde vind rammer NEEM.

Hvad vi har lavet idag:
1.  Vi borer igen. 4 x 1,5 m smukke iskerner. Dybde 154,5 m..
2.  Opskæring og behandlig af den dybe iskerne er færdig, bags 2094 - 2099 (1151.15 m – 1154.45 m).
3.  Måling med CFA. Har målt 26,4 m. Dybde 2354.55 m.
4.  Foretog eksperimenter med temperaturmåling i det dybe hul.
5.  Sagde farvel til det amerikanske PARCA hold på Twin Otteren. De fløj til østgrønland idag.

Borernes rapport: Vi foretog 4 flotte borerunder idag, hver med 1,5 m iskerne. Vekselstrømsmotoren som er blevet monteret på tårnet har en elektronisk frekvensomformer som tillader fuldt moment uafhængigt af omdrejningstallet og meget langsom sænkning af boret under boring. Dette gjorde selve boringen let og kerneknækkene var lette og kontrollerede. Kernerne kom op uden skader fra modhagerne. Vi blev en smule forsinkede, da vi var nødt til at fjerne ankeret fra den gamle motoraksel for at undgå energitab og overophedning af spillet. Boringen fortsætter imorgen tidlig.
Borernes hovedregler i den sidste uge:
1.  Undersøg ting.
2.  Skil ting ad.
3.  Sæt ting sammen igen.

Vejret: Overskyet, senere klart. Temperaturer -17 °C til -22 °C,  8  m/s vind fra SSV. Sigtbarhed 1-3 km p.g.a. dis.

FL, J.P.Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→