3 July 2010

Isens fysiske egenskaber

I 'Sepp's hule'; allerdybest inde i de udgravede ishuler
Ilka og Jerome forbereder tyndslib af is til iskrystalstudier.

De fleste iskerneanalyser er relateret til studier af klimaet, som for eksempel temperaturindikatorer, drivhusgas koncentrationer og isens indhold af urenheder. Ud over disse er der en hel række egenskaber ved isen selv, som også bliver undersøgt, og en del af iskernen er dedikeret til sådanne studier.

For eksempel gøres der studier af iskrystaldynamik, altså hvordan iskrystaller dannes, vokser, deformeres, vekselvirker og orienterer sig selv efterhånden som islagene synker ned i iskappen. Viden om iskrystallerne hjælper til at bestemme isflydningen omkring borehullet, som igen benyttes til at lære, hvordan iskapper reagerer på klimaforandringer. Iskrystalstudier bruges også til at undersøge, hvor godt iskernestratigrafien er bevaret i den dybeste del af iskappen. Et andet studie omhandler transformationen af sne til firn, og sammentrykningen af firn til is. I denne process dannes luftboblerne, og en god forståelse af denne mekanisme er nødvendig for at kunne fortolke drivhusgasprofilerne korrekt.

Ved NEEM studeres isens fysiske egenskaber allerdybest inde i de udgravede ishuler, i 'Sepp's hule', hvor små isprøver studeres i stor detalje med højt specialiserede mikroskoper og skannere. Der er fortsat meget at lære om et af de mest almindelige materialer på Jorden.

Boring: 11,65 m, borernes dybde: 2342,36 m.
Logning: 12,72 m, loggernes dybde: 2358,68 m.
Iskernebehandling og analyse: bag 4178-4217 (22,00 m), 2319,35 m.
CFA: bag 3516-3545 (16,50 m) 1949,75 m.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boret og opmålt iskerne.
2. Behandlet og analyseret iskerne.
3. Målt CFA.
4. Renset lejren for computervirus.
5. Spist en dejlig tysk-equadoriansk middag.

Vejr: Ligesom i går har det været en smuk dag med klar blå himmel, svag vind (4 m/s) fra S og temperaturer -18 °C to -6 °C.

FL's Dorthe Dahl-Jensen and Anders Svensson

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→