1 July 2010

Iskernen skal holdes kold

Solskin ved midnatstiden
Midnatsvejr efter en dejlig sommerdag

Sommer er kommet til NEEM, og vi nyder det dejlige vejr med en kop kaffe udendørs eller en gåtur. De varme sommertemperaturer har imidlertid en alvorlig ulempe for projektet: hallerne under sneen, hvor iskernerne bores og behandles, varmes op, og iskernerne bliver for varme. Isen smelter naturligvis ikke, men når temperaturerne nærmer sig -10 °C eller deromkring, begynder der at ske visse fysiske ændringer med isen.

Hovedbekymringen angår gasserne i isen som begynder at diffundere ud af isen, når den lagres for varmt over for lang tid. For at modvirke dette problem, graves der køletunneler ind i siden af hallerne, hvorfra der suges kold luft ud af firnen. Det ironiske ved det hele er, at den is der bores i øjeblikket rent faktisk er ret varm nede i selve iskappen. Det skyldes den geotermiske varme, som holder den dybeste is tæt på tryksmeltepunktet. Nede i iskappen kan gasserne naturligvis ikke undslippe, selvom det er varmt. For at komplicere tingene, så er iskernen faktisk ret kold, når den tages ud af boret. Det skyldes at boret passerer gennem isen fra sidste istid, som stadigvæk holder på kulden fra dengang.

En løsning på problemet ville være at indstallere aktiv køling i hallerne. På en eller anden måde virker det bare forkert at skulle installere en dybfryser midt på Indlandsisen.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boring og opmåling af is. Borernes dybde: 2320,44 m.
2. Iskernemåling og opskæring af is. 22,55 m. Slutdybde 2275,90 m.
3. CFA målinger. 17,60 m. Slutdybde: 1895,85 m.

Ad. 1: Borernes rapport:
Læs borernes rapport i den engelske udgave af dagbogen.

Vejret: En flot dag med klar blå himmel, svag vind fra SE og temperaturer på -18 °C til -7 °C.

Assisterende feltleder, Anders Svensson

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→