4 June 2010

I dag så vi endelig solen igen

Et eksempel på en iskerne, som indeholder ca. 50.000 år gamle lag
Et smukt eksempel på en iskerne, som indeholder lag som er ca. 50.000 år gamle. Man kan se tågede bånd. Tågede bånd er en klar indikation af at disse lag stammer fra en kold periode i sidste istid. Under de kolde perioder i sidste istid indeholdt sneen i Grønland omkring 10-100 gange højere koncentrationer af f.eks. kontinentalt støv end i dag. Koncentrationerne er så høje, især i sne fra foråret, at der dannes tågede bånd. Fra venstre er det Bo, Theo og Christopher.

I dag blev vejret bedre. Men vi har stadig intet fly, da det skal repareres. De fleste af de 19 som skulle have været rejst i går, når ikke deres fly til Europa. Da den første mulige afgang til København er mandag og tirsdag, har vi besluttet at vente med at få fly på søndag. Dette giver os mulighed for at reparere skaderne på landingsbanen fra snestormen de sidste dage. Vejrudsigten for søndag er lovende.

Folk nød det gode vejr udenfor. Nogle stod på ski, nogle satte drager op, og atter nogle stod på ski med drage og nåede op til 40 km/t hen over sneen.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boret og opmålt iskerner.
2. Iskernemåling og opskæring af skør is. Behandlede 30 bags fra 2301 til 2330.
  Iskernemåling og opskæring af normal is: 9 bags fra 3354 til 3362.
3. Aftenpræparering af landingsbane, og forplads med snefræseren.
4. Målte CFA. Vi målte i dag 20,9 m. Sidste bag 2733, 1503,15 m. CFA folkene er
  passeret ned gennem isen fra Bøllings begyndelse for 14,700 år siden, og nu er de
  på vej ned gennem lagene fra istidens koldeste tid.
5. Fjernede snedriver i lejren.

Borernes dybde 1933,81 m. Opmålt dybde: 1944,80 m.

Ad.4: I de sidste par dage er det sidste instrument på CFA linjen begyndt at virke. Det drejer sig om et flow cytometer, som med laser måler størrelsesfordelingen af mikropartikler i smeltevandet. Efter en række frustrationer begynder resultaterne at strømme ind.

Vejret: Overskyet, om eftermiddagen blå himmel. -16°C til -9°C , 5 - 9 m/s fra SSV, drejende til SSØ. Sigtbarhed: 500 m til ubegrænset. Snebyger og snefygning om formiddagen.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→