1 June 2010

Nu måler vi på luften fra sidste istid

NEEM hovedbygningen, det hvide firkantede generatorhus og et rødt kuppeltelt set fra et nyt perspektiv
NEEM hovedbygningen, det hvide firkantede generatorhus og et rødt kuppeltelt set fra et nyt perspektiv. Der holder et par snescootere foran indgangen. Man kan spørge sig hvordan billedet er taget - det var ikke en ballon. Forklaring følger i morgen.

I dag nåede luftfolkene på CFA holdet ned i istidens luft fra for 11713 år siden.
Indholdet af drivhusgassen metan faldt, da folkene fik fat i luften fra sidste istid.

Grunden til, at vi ser luften fra istiden en dag senere (eller 15 m dybere) end vi ser istidsis, er en smule kompliceret; men her er den simple forklaring: Her ved NEEM er sneen 80 m dyb. Så længe det er sne, kan luften frit passere gennem sneen og blive
udskiftet med atmosfærisk luft. Lidt dybere end 80 m bliver trykket så stort, at luften bliver spærret inde i bobler. Derfor er luften i princippet i 85 m dybde ret ny, mens islaget omkring er 200 år gammel sne. Det betyder, at i enhver dybde er luften i boblerne ca. 200 år yngre end det omgivende snelag her ved NEEM. Aldersforskellen er forskellig fra sted til sted, afhængigt af det årlige snefald.
I dag analyserede CFA folkene islagene fra 200 år før sidste istid sluttede, og derfor løb de ind i luft fra selve istidens afslutning.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boret og opmålt iskerner.
2. Iskernemåling og opskæring af skør is. Behandlede 37 bags fra 2202 til 2238.
3. Præparerede landingsbanen med snefræseren.
4. Målte CFA. Vi målte i dag 22 m. Sidste bag 2625, 1443,75 m.

Ad.1: Borernes rapport:
Montering af de gamle skær og åbning af den hule aksel gav noget stabilitet i boringen i dag. Syv kørsler producerede mellem 2,5 m og 3,5 m kerner hver. Vi bruger trykkammer nr. 1, for spånopsamlingen var god. Pakning af spåner ved midterkoblingen eller i selve pumpen var årsagen til de kortere kørsler.
Skærestigningen er omkring 2,4 mm.

Borernes dybde 1904,57 m. Opmålt dybde: 1920 m.

Vejret: Overskyet og sne. -20°C til -10°C, 5-10 m/s fra S, senere SV.
Sigtbarhed: 2 km ned til 500 m.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→