31 May 2010

Storebror holder øje med dig

Det relative forhold mellem brintisotperne, Hydrogen og Deuterium (rød) samt iltisotoperne, Oxygen-16 og Oxygen-18 (blå)
Historiske grafer indenfor iskerneforskningen. Graferene viser det relative forhold mellem brintisotoperne, Hydrogen og Deuterium (rød) samt iltisotoperne, Oxygen-16 og Oxygen-18 (blå) i smeltevandet fra CFA systemet. De høje værdier til venstre stammer fra is fra vores nuværende klimaperiode, mens de lave til højre stammer fra is fra
sidste istids
afslutning. Det er første gang i verdenshistorien, at man har kunnet måle sidste istids afslutning løbende, og i felten. Dette skyldes den tekniske udvikling af laser-teknologien.

Christian har lavet et infosystem i lejren. Nu kan alle i køkkenet og i dagligstuen følge
med i vejret, små nyheder fra verden udenfor, følge med i boringen on-line fra en udskrift fra borekonsollen, og nyheder fra lejren som fly tider, generatorstop, spisetider og andre nyheder. I dagligstuen sidder de borere som ikke er på vagt, og kommenterer højlydt boringen af det andet hold: "Oh, jeg tror han har tabt den" eller "Han har is på skoene. Han bliver nødt til at stoppe og trække op snart". Sådan en lille ting giver lejren ekstra kulør.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boret, filtreret hullet og opmålt iskerner.
2. Tog det grå svejsetelt ned. Flyttede den sidste brændstofbeholder til forpladsen.
3. Iskernemåling og opskæring af skør is. Behandlede 33 bags fra 2169 til 2201.
4. Præparerede forplads og en del af landingsbanen med snefræseren.
5. Målte CFA. Vi målte i dag 20,9 m. Sidste bag 2585, 1421,75 m.

Ad.1: Borernes rapport:
Ustabil boring fortsætter efter vi har monteret nye skær. Lange kerner kan bores, men kørslen efterlader mange spåner i hullet, som saboterer de næste kørsler. Vi
monterede igen trykkammer nr. 1 for at se, om vi kan få mere kraft ud af den ved 12 A grænsen. Nu kan vi holde omdrejningerne på de nominelle 80 rpm, selvom vi nærmer os 12 A grænsen.
Vi filtrerede borehullet, før vi lavede denne ændring. Alligevel blev boringen begrænset
af høj strøm efter 60 til 90 cm boring i tre kørsler, og boringen blev stoppet. I morgen
vil vi montere de gamle skær for at vende tilbage til den konfiguration, som virkede så fint sidste år, med en åben hul aksel, med nedre ventil, og en skærstigning på 2,1 - 2,4 mm.

Vi borede 9 m kerne i dag.

Borernes dybde 1884,50 m. Opmålt dybde: 1900,69 m.

Ad.3: Under opmålingen i dag fandt vi flere opmålingsfejl fra sidste år, da kernen blev
boret. Flere bags var skåret i enten 45 cm eller 65 cm længde, og bag-mærkerne var sat, hvor der var skåret. Imidlertid har vi været i stand til at korrigere fejlene, især på grund af vort system med dobbelte uafhængige længdemålinger, som giver redundans, og ingen af fejlene gav en afvigelse i det samlede dybdemål. Det viste sig, at disse fejl
blev begået den 20. juli 2009, da opmålerne arbejdede i døgndrift for at følge med borerne.

Ad.5: I dag nåede CFA folkene ned i isen fra sidste istid, for 11713 år siden. Mange parametre viste udslag, men ikke alle parametre viste de samme udslag som ved NGRIP eller andre isboringer i Grønland. Der er noget, som gør NEEM speciel, og det er videnskabeligt rigtigt fascinerende.

Ad.6: Der har været en del nervøsitet om, hvorvidt CFA systemet kan bruges i den
skøre is, som er fuld af brud. I nat analyserede CFA-holdet tre bags af dårlig kvalitet og tre af god kvalitet. Når isen er værst, kan man stadig måle 10-15 cm ud af 55 cm, og når isen er bedst, kan man måle 45 cm. Vi konkluderede, at CFA kan bruges i skør is.

Vejret: Skyfrit. -28°C til -13°C , 4 m/s fra SSØ. Sigtbarhed: Ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→