25 May 2010

Vi gør en masse gode gerninger

tekst
Travlhed i gas laboratoriet. Thomas til højre og Remi i midten studerer apparaturets opførsel. Den travle mand er Vasileios.

Borerne rapporterer, at de snart er igang igen. Indtil da har flere folk deltaget i en del små opgaver som skal udførers under alle omstændigheder.
I CFA laboratoriet er folk tilfredse. I de sidste 24 timer har de målt hele tiden uden ophold. Joe McConnell kan nu sidde i sofaen i hovedbygningen og følge målingerne strømme ind on-line på sin computer. On-line målingerne af vand isotoper virker også fint. Vi har nu fuldført flytningen af telte til overfladen, og de sidste gardiner er ved at blive monteret i analysehallen.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Udviddet hullet og filtreret borevæsken.
  2. Klargjort udstyr i gaslaboratoriet.
  3. Iskernemåling og opskæring. Både hovedkernen og JoeMcConnells iskerne fra Humbolt blev behandlet.
  4. Løftede det røde kuppeltelt (nr.1) op til overfladen.
  5. Monterede gardiner foran iskernelageret i analysehallen.
  6. ålte CFA på 23.95 m iskerne fra SC-stykket. Alle systemer virker. Alle allokerede SC-stykker er blevet målt og holdet går nu igang med stykkerne fra iskernelageret.
  7. Målestationen til vanddamp er nu igang.
  8. Den direkte isotopmåling af isen virker nu.
  9. Lavede lageroptælling af mærkede plastposer i lejren.


Ad.1: Borernes rapport:
Udviddelsen er nu færdig. Borerne monterede så boret og borede en kort kerne for at rense bunden af hullet og for at sikre, at der ikke er sket skade ved bunden på grund af de tabte borerør. Derpå monterede borerne elektroniksektion 2 og filteret til et par filterkørsler. Under disse filterkørsler stod sektion 2 helt af, og borerne håber nu, at den periodiske fejl som har plaget sektion 2 i lang tid nu er blevet permanent, så man kan finde fejlen og reparere den. Borerne vil montere sektion 1 og fortsætte boringen i morgen.

Borernes dybde 1823,44 m. Opmålt kernelængde 1836,95 m.

Ad.3: Behandlede 10 bags, sidste var bag 3337, 1835,35 m. Opskar 5 cm O18-prøver af 15 m iskerne fra Humbolt.

Ad.5: Gardinerne har allerede en effekt. Dagens temperaturer i: borehallen -18°C, i tunnelen -22°C, i iskernelageret -20°C, i analysehallen -20°C og i ishulen -26°C.

Vejret: Overskyet, om aftenen opklaring,  -13°C til -7°C , 3-8 m/s fra SSØ, senere VSV. Sigtbarhed: Ubegrænset eller ned til 1 km under snebyger.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

tekst
Der bliver lagt gulv til det røde kuppeltelt. Arbejdet blev lidt generet af snevejr. Christopher slår søm i, Theo og Peter slæber krydsfiner, Sverrir banker på plads og Lou slår søm i.


← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→