13 August 2009

Perlebomben

Solen står nu lavt på himlen ved midnatstid

Solen står nu så lavt ved midnatstid  at himlen bliver til én stor farvepalet – et tegn på at efteråret nærmer sig!

Hvad vi har lavet i dag:

1. Boret med NEEM-boret: 17.88 m. Borernes dybde: 1722,92 m.
2. Logget 25,30 m iskerne. Loggernes dybde: 1738,59 m.
3. CFA: pakket udstyr ned så det er parat til at blive sendt til Bern, BAS og København. 4. Opskåret og målt (processeret) 29.70 m iskerne. Dybde: 1698,95 m (bag 3089)
5. Fjernet og nivelleret sne rundt om hovedbygningen.
6. Forberedt at udstyr kan overvintre på isen.
7. Med succes anbragt 1,3 liter borevæske med mikroskopiske perler på bunden af borehullet og boret en komplet iskerne. Perlerne var indeholdt i et plastikhylster monteret på boret, som først blev åbnet da boret var nået helt ned til bunden af hullet. I de kommende år vil en del af iskernen blive undersøgt for de indtrængene mikroskopiske perler.

Ad. 1: Borernes rapport 12. august 2009: ”I dag anbragte vi den første ”perlebombe” i borehullet som led i Todd Sowers biologiske undersøgelser. En opløsning på 1 micrometer flourserende perler blev tilsat borevæsken og fastgjort til det hule skaft i boret i et polyethylen hylster. Perlerne blev frigjort på bunden af borehullet idet boremotoren blev tændt, og dermed perforerede posen via en Hansen fjeder. For at beskytte ”perlebomben” under nedkørslen, foregik det i langsomt tempo og med de øverste ventiler lukket. Hele manøvren tog fire timer.

Derudover foregik boringerne fint hele dagen. Aftenholdet kommer dog til at starte ud med at rense det hule skaft inde i borets spånekammer, hvor en del urenheder har samlet sig. Boringerne vil derudover foregå planmæssigt frem til i morgen formiddag, hvorefter vi vil bruge resten af dagen på test af borets ydre rør”.

Vejret: Skiftende skydække med let sne ind imellem. Temperaturer mellem -13 og -8°C. Vind mellem 8-10 knob fra SV.

Snerydning i stor stil
Der bliver ryddet sne rundt om hovedbygningen og hallerne. Sneblæseren rydder sne på taget af laboratoriehallen og Pisten Bullyen arbejder mellem hovedbygningen og hallerne.


Todd, Trevor og Steff sætter plastikhylsteret med borevæsken tilsat perler på boret.

Fl, Dorthe Dahl-Jensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→