27 July 2009

Tomme tønder

Jørn flytter tomme tønder

Jørn flyttre tomme tønder fra loftet over borehallen til en flypalle ude ved landingsbanen.

For at modvirke at det dybe borehul i isen bliver presset sammen på grund af isflydningen, er det nødvendigt at fylde det op med en væske. Ved NEEM boringen benytter vi en blanding af ESTISOL 240  - som er et ekstrakt af kokosnøddeolie – og COASOL. Væskeblandingen er ikke skadelig og påvirker kun miljøet i meget ringe grad. Når tønderne med væsken er tomme, bliver de pakket på paller og returneret til Kangerlussuaq.

Hvad vi har lavet i dag:

1. Boret med det lange NEEM-bor:  24,00 m. Borernes dybde: 1378,37 m.
2. Logget 20,37 m iskerne. Loggernes dybde: 1387,99 m.
3. CFA-målinger: 9,35 m. Dybde: 550,00 m (bag 1000!)
4. Processeret (opskåret og målt) 6,6 m.  Dybde: 1355,75 m (bag 2465)
5. Fortsat den korte boring ved den anden lokation, NEEM2009S1. Dybde: 130 m.
6. Afsluttet de videnskabelige undersøgelser i firn-luft landsbyen
7. Pakket paller

Ad. 1: Borernes rapport  27. juli 2009:
”Det har været en god boredag. Vi formoder at det rensede borehul og det rene rør i boret har gjort en forskel. Alligevel havde vi i dag en kort boring fordi der var is under skæreskoen – hvilket er meget usædvanligt. Væskedensiteten i bunden af borehullet er fin (målt til 0,925 ved – 24°C). Med den tiltagende dybde kan den øgede tid det tager for boret at komme op og ned i hullet, efterhånden mærkes. I den nederste fjerdedel af borehullet er nedstigningshastigheden på ca. 0,70 m/sek. Ved at køre med så lav en hastighed sikrer vi os at kørslen foregår sikkert gennem den tyktflydende borevæske. Hældningen er 2,6, hvilket er et trin højere end i går. Alle kontrolable komponenter på boret er i god stand”.

Vejret: Solrig morgen . Hen ad eftermiddagen trak der skyer ind og om aftenen var det helt overskyet. Vinden tog til hen over middag og kl. 18:00 havde vi 18 knob. Vindretning: V. Temperaturer mellem -12°C og -7°C.

Fl, Dorthe Dahl-Jensen

Sushi til hele lejren
Louise og Brandon tilbereder Sushi til hele lejren - STOR TAK!

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→