24 July 2009

Er det altid godt vejr på NEEM?

En trænet skiløber 'skøjter' på den hårde landingsbane på NEEM.

En trænet skiløber 'skøjter' på den hårde landingsbane på NEEM.

Vi har haft godt vejr med blå himmel og kun svag vind siden sidste udskiftning af mandskab, som fandt sted d. 9. juli. Vi er ved at blive helt forvendte, og vi håber at det gode vejr fortsætter i næste uge, hvor vi har den næste flyperiode. Det gode vejr får folk til at gå ture, stå på ski eller besøge sofaen for enden af landingsbanen om aftenen. Når man kigger ud over landingsbanen fra kontorets vindue, ligner det en Riviera promenade.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Boret med NEEM-boret: 15,54 m. Borernes dybde: 1329,07 m.
  2. Logget 18,18 m iskerne. Loggernes dybde: 1345,30 m.
  3. CFA-målinger: 20,90 m. Dybde: 521,40 m.
  4. Processeret: 23,10 m iskerne. Dybde: 1312,85 m (bag 2387).
  5. Fortsat den korte boring i firn-luft landsbyen. Dybde: 76 m. Luftprøver er indsamlet i dybden 76 m.
  6. Fortsat den korte boring på den anden lokation, NEEM2009S1. Dybde 86 m.
  7. Lokaliseret Laki-udbruddet i iskernen fra firn-luft lokationen (NEEM2009S2) vha. ECM-målinger. Dybde: 70,50 m.

Ad 1: Borernes rapport 24. juli 2009:
“Siden vi kom ud af skøriszonen, har det været svært at opnå stabil boring. Vi kan bore 3,5 m lange iskerner, men det foregår med en borestrøm, der ligger nær den øvre grænse uanset hvilken stigning, vi forsøger os med. Når der er langsom rotation nær grænsen for acceptabel borestrøm ser det ud til at reducere pumpens effektivitet til at transportere spåner. Det hænder, at boringen kommer ind i en god rytme for en del af en kørsel, men det er svært at opretholde de gode forhold for en hel boring. Boringen forløber bedst nu, når der er en lille negativ vægt på skærerne, hvilket er forskelligt fra hvad vi har oplevet tidligere i denne sæson. Over de sidste to dage har det ikke givet nogen ændring at sætte nye skær på. På trods af alle disse forhindringer bores der iskerner af høj kvalitet, men boringen er langsom i øjeblikket, mens vi forsøger at finde en god borerytme. I mellemtiden gør vi en ny pumpe klar, da vi ikke har haft succes med at ændre indstillingerne på borehovedet.”

Vejret: Tågen lettede i de tidlige morgentimer og vi havde blå himmel hele dagen. Nattemp. mellem torsdag og fredag ned til -10°C og mellem fredag og lørdag ned til -15°C. Dagtemp. op til 0°C. Svag vind, 3-8 knov fra S. Trykket steg langsomt fra middag og frem.

FL, Dorthe Dahl-Jensen

En knap så trænet skiløber tager et hvil på landingsbanen.

En knap så trænet skiløber tager et hvil på landingsbanen.

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→