17 July 2009

Overfladeboringer har også interesse

Zoe og Kaitlin arbejder med overfladeboringer

Zoe og Kaitlin arbejder med iskerner fra overfladeboringerne i firn-luft-byen.

I firn-landsbyen har vi  Zoe og Kaitlin som er meget interesserede i iskernerne fra overfladeboringerne. Iskernerne bliver omhyggeligt dokumenteret, logget og pakket i poser og kasser, så de er parate til at blive sendt til USA. Hver dag transporterer de iskerner tilbage til lejren, for at opbevare dem i den kolde laboratoriehal.

Hvad vi har udrettet i dag:
1. Boret med det lange NEEM bor: 7,67 m. Borerenes dybde: 1181,59 m.
2. Logget 95,78 m iskerne. Logget slutdybde: 1028,27 m.
3. CFA analyser: 19,80 m. Dybde: 429,55 m.
4. Vedligeholdt save
5. Etablerede ventilation fra overfladen til CFA-laboratoriet for yderligere at kunne nedkøle laboratoriehallen og sænke temperaturen i CFA-laboratoriet fra 30-40 deg C til 23 deg C
6. Overfladeboringer i firn-luft-byen. Boredybde: 30 m.  Luftprøver er blevet foretaget til en dybde af 30 m.
7. Udført endnu en overfladeboring 40 m fra firn-luft borehullet. Dybde: 6,6 m.
8. Målt temperaturer på 2008 overfladeboringen
9. Zoe og Kaitlin har indsamlet prøver fra borehuller i firn-luft-byen

Ad.1: Borernes rapport d. 17 juli: ”Både nat- og dagholdet har været fuldt beskæftiget med
at vedligeholde boret. Endvidere er der blevet brugt tid på at ”fiske” et tabt kernerør op nede fra hullet. Udbyttet ved boringerne var blevet meget ustabile, så vi gav boret en ”overhaling” ved at udskifte alle pumpens forseglinger, ventiler og de sorte PE styrere ved borehovedet. Da vi skilte borets ydre rør ad opdagede vi at der havde samlet sig is omkring det indre rør, som vi blev nødt til at smelte væk. Positionen af den centrale spiral blev ændret tilbage til at være lige under den del, hvor boret bliver samlet. Borehovedet fik også et eftersyn og knivene blev udskiftet med det gamle sæt, hvæsset og tunet. Vi erfarede at skæresættene ikke har helt de samme dimensioner. Det nye sæt vi havde monteret ved 1030 m, havde en diameter som var blot en anelse mindre og som gjorde det muligt for det andet bor at passere, men øgede friktionen så meget, at det indre kernerør roterede baglæns og løsnede baronetkoblingen da det var på vej de sidste 150 m ned i hullet. Heldigvis lykkedes det ved første forsøg at ”fiske” det op af hullet igen. Boret blev herefter samlet og den nederste del af borehullet ”angrebet” af det ”gamle”, lidt større skæresæt. Før middag blev der udført to boringer, som begge var perfekte og stabile hele vejen igennem. Borehullets hældningen er nu på 2,38 grader.

Vejr: En smuk og solrig dag med blå himmel. Temperaturen natten til fredag ned til -10°C og dagtemperaturer op til -5°C. Vind på mellem 3 og 12 kn fra S.

Fl, Dorthe Dahl-Jensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→