11 July 2009

Opbevaring af iskerner fra brittle-zonen

Iskernetrug til opbevaring af iskerner fra brittle-zonen

Brittle-zone is i kernebufferen. Iskernerne skal overvintre i bufferen så de er mindre sprøde under iskerneprocesseringen i næste sæson.

Brittle-zone isen fra 600 m og ned til den dybde vi er nået til nu – dvs. 1055 m (loggernes dybde), bliver opbevaret i en iskerne buffer. Bufferen består af en række trug, som hver især måler 4 m. Iskernebufferen  er dimensioneret til at kunne lagre al brittle-zone isen vinteren over. I denne kommende sæson er kernerne parate til processering i analyse hallen idet iskernerne under henlæggelsen er blevet mindre skrøbelig. Iskernerne ser alt i alt fine ud, trods det at de har nogle revner.

Hvad vi har udrettet i dag:
1. Boret med det lange NEEM bor: 13,97 m. Borernes dybde: 1051,70  (10 juli 1037,73 m)
2. Oplæring af de nye loggere. Ingen logging i dag.
3. Fjernet snevægge rundt om iskernebufferen, således at det er muligt at bruge trug af 4 meters længde i hele bufferen.
4. Ingen iskerneprocessering. Brittle-zonen er nået.
5. CFA analyse: 3,85 m. Dybde: 331,10 m.
6. Fulgt nattens vejr for at være forberedt på at modtage næste dags fly. Flyet ankom kl. 11 om formiddagen lokal tid, men måtte returnere til Kangerlussuaq efter adskillige forsøg på at lande. Lavt hængende skyer og tåge gjorde det umuligt at lande.
7. Pakkede tre returpaller med tomme tønder.
8. Nedlukning af generatoren, som skulle vedligeholdes.
9. Havde en super lørdag aften, hvor Tim og Lizzie serverede karryret. Vi nød uplanlagt at kunne fejre aftenen i selskab med det ”gamle” team, som stadig var i lejren da flyet ikke kunne lande.

Ad.1: Borernes rapport d. 10. juli:
”Vi sagde farvel til flere borere og velkommen til en tilbagevenden. Udskiftningen i teamet har sænket produktiviteten idet vi venter på at de sidste borere skal komme ind i lejren og vi forbereder at oprette nye skiftehold. Boringerne er fortsat stabile, men over de sidste ca. 100 m er borehullets hældning stærkt forøget fra ca. 1,5 til 2,2 grader. I forsøget på at modvirke hældningen, blev knivene først udskiftet. De gamle knive havde gjort et smukt stykke arbejde gennem mere end 700 m, men var begyndt at udvise noget slitage. Det har været nødvendigt at udføre et par justeringer gennem de seneste syv boringer for at finde frem til den rette bore indstilling, som kan stabilisere hældningen uden at indvirke negativt på borets motor. En skæredybde pr. omdrejning på ca. 2 mm ser ud til at være optimal lige nu. Under sidste boring lørdag eftermiddag så det ud til at vi var på rette spor. Nu hvor vi har fået Coasol i lejren kan vi begynde at afbalancere borevæskesøjlen i borehullet og udligne overvægten af 23 tønder Estisol. I mellemtiden skrider arbejdet med at samle boret til overfladeboringerne fremad.
Borernes dybde: 1051,70 m”

Vejr og flyvninger: Lige før midnat rullede tågebanker ind over lejren og gjorde det umuligt for flyet at lande. Kl. 08:00 lettede tågen nok til at vi kunne sætte flyvningen i gang, men før flyet ankom til lejren havde lavthængende skyer og tåge atter lagt sig over lejren. Skier 96 forsøgte at lande, men efter to timer blev forsøget opgivet. Temperaturer mellem -16 °C og -6 °C.

Feltledere, Anders Svensson og Dorthe Dahl-Jensen

Shallow iskerneboret bliver samlet af Trevor og Sverrir
Iskerneboret til overfladeboringer bliver samlet af Trevor og Sverrir. Overfladeboret skal bruges ved forskellige boreprogrammer og overfladeborets borehuller vil blive brugt til måling af firn-gasser, når det store firn-gas program fra sidste år på NEEM bliver udvidet.

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→