10 June 2009

Vi begynder at forstå bønder

Et gruppebillede af lejrens befolkning (J.P. er fotograf) på Sepps
fødselsdag.

Et gruppebillede af lejrens befolkning (J.P. er fotograf) på Sepps fødselsdag.

Selvom vi sidder midt på Indlandsisen og føler os som ”tapre polarforskere”, så er de fleste af os storbymennesker i det daglige. Vi kender derfor alt for godt byfolks kommentar om bønder: ”De er aldrig tilfredse med vejret – snart regner det for meget, snart for lidt. Så er det for koldt og så er det for varmt.”
Heroppe begynder vi at forstå bønderne. Nu har fået det vejr som vi har efterlyst længe: En lang periode med solskin og højtryk og næsten ingen vind. Livet er let på overfladen. I snehulerne derimod er de ved at få det for varmt, og det har iskernerne ikke godt af. I borehallen nåede temperaturen op på -14 C, og det er for højt. Vi har brug for afkøling midt på Indlandsisen! Vi sætter nu et hold i gang med at grave en tunnel på 12 m ind i snevæggen i borehallen.
Tunnelen kommer til at være i 6 m dybde. Tunnelen bliver derefter blændet af og så vil vi suge luft ud af sneen til afkøling. Denne metode er blevet brugt tidligere i andre projekter, og den skulle virke hele sommeren. Vi, fra København, har ikke brugt metoden før; men fordi vi har et internationalt hold af erfarne folk, kan vi høste frugterne af mange folks erfaringer.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede med det lange NEEM bor.
  2. Loggede iskerner. Sidste Bag: 577, dybde 317,35 m.
  3. Opskar og målte 15 m iskerner. Dybde: 126.50 m.
  4. Overflade snestudier i udgravning. Pollen(Jocelyne), 10Beryllium (Anna S.) og stabile isotoper (H.C.).
  5. Udgravede og trak alle paller med tromler op af sneen. De står nu på række.
  6. Udjævnede snedriver i lejren.
  7. Lavede to nye lokummer.
  8. Fejrede Sepp fødselsdag.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag:
”Her til morgen var det igen vanskeligt at trække pumpen ud gennem yderrøret. Det viste sig at skruerne som holder de nye knopper på pumpen ikke sad dybt nok og derfor kunne komme i klemme mod yderøret. Nye skruer og kontramøtrikker løste problemet. Pumpens pumpeevne synes at aftage, og det viser sig som forøget borestrøm og et ret ujævnt boreforløb i tredje kørsel, selv med en ren pumpe uden spånklumper. Tidligere kunne vi klare en skærstigning på 4 mm, nu bliver det sværere og sværere at have med 3mm stigning at gøre. Ved at reducere stigningen til 2,4 mm og indsætte 0,04 mm mellemlag under skoene fik vi en stabil boring og iskerner i fuld længde resten af dagen.
Pakningerne i pumpen er tilsyneladende ved at blive slidt.
Vi borede 19,1 m i 6 kørsler. Borernes dybde er 307,78 m.”

Vejret: Fint hele dagen. Temp. -20 °C til -12 °C, 1-3 m/s hovedsagelig fra SSØ og S.
Sigtbarhed: Ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→