24 May 2009

En solskinssøndag

Der sættes flag op langs den nye landingsbane.

Der sættes flag op langs den nye landingsbane.

Denne søndag morgen blev hovedgeneratoren afkoblet fra lejren, mens Bruno udskiftede hovedfordelingspanelet på generatorhuset. Arbejdet varede fra 7 til 13. I mellemtiden brugte vi vores 16 kW reservegenerator til at forsyne hovedbygningen med strøm. Det hele gik godt, og så snart udskiftningen var færdig, kunne vi gå tilbage til arbejdet i hallerne. Det var igen en fin dag, og arbejdet skred roligt fremad. I de seneste dage har vi hobet en stor mængde sneblokke op. De stammer fra udgravningerne i laboratoriehallen. Flere lejrmedlemmer benyttede sig af det fine vejr og gik her til aften igang med at bygge en snehytte af dem (at kalde hytten en igloo ville være en fornærmelse mod igloo’er). De hyggede sig i hvert fald.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Borede.
  2. Udskiftede hovedfordelingstavlen på generatorhuset.
  3. Gravede ud til laboratoriet for isens fysiske egenskaber.
  4. Målte ECM på de ny kerner fra i år. Vi fik lavet et match mellem iskernen fra sidste år og den nye fra i år.
  5. Arbejdede med bygning af tag over trappe og elevatorskakt.
  6. Fjernede flere store snedriver fra lejren.
  7. Satte flere hylder og borde op i CFA laboratoriet.
  8. Fjernede markeringsflagene fra halvdelen af den gamle landingsbane og satte dem op på den nye.
  9. Arbejde med at samle det nye NEEM-bor.

Ad 1: Således så borernes rapport ud i dag:
”Dagens aktiviteter forløb langs tre parallelle spor. Trevor, Krissy og Nobby fortsatte med EPICA-boret og lavede 5 kørsler med samme konfiguration (4.5 mm stigningssko, 134 mm diameter skærkonfiguration, skøjternes pilhøjde sat til 38 mm). Boringen var jævn, indtil der skete et svigt i modholdet da motorstrømmen nåede maksimum i sidste kørsel. I øjeblikket begrænser vi kernelængden til 2 m, så de passer i kernetrugene, mens loggerne arbejder på at finde det rigtige startpunkt for dybdebestemmelsen ved hjælp af ECM. Vi afprøvede en kabelrenser, som Jakob har lavet, og de første observationer tyder på, at renseren effektivt fjerner overflødig borevæske fra kablet. En meget fin egenskab ved den ny borevæske er, at isspåner som ikke bliver fanget af boret stiger op mod væskens overflade i hullet, så hullets bund bliver ren af sig selv. Når det er nødvendigt kan disse flydende isspåner fjernes med en si. Steffen og Sigfus er igang med at samle det nye NEEM-bor. Endelig er Jakob igang med at samle den sidste af de reparerede spilstyringer og har sat den gamle sammen igen i den oprindelige konfiguration.
Borernes dybde er 134,44 m”

Ad.4: Vi har sammenlignet ECM-signalet fra sidste års iskerne med signalet fra kernen fra i år. Da boret i starten borede lidt ved siden af det gamle hul, har vi nu to iskerner med et overlap på omkring 5 m. Vi har passet de to kerners dybder sammen ved at bruge ECM-signalet fra to vulkanske lag (1646 AD og 1641 AD) som findes i begge kerner. Vi har været nødt til at justere borernes bud på dybden med 1 cm!! Den nye NEEM Hovedkerne begynder med Bag 180 (98,45 m under 2008 sneoverfladen).

Vejret: Klart hele dagen. -22°C til -11°C, 2-3 m/s hovedsagelig S og SSØ.
Sigtbarhed: Ubegrænset. Smuk dag.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→