14 June 2008

Snestorm - ikke igen!

Bruce i sneen

Bruce er stadig i stand til at smile midt i snestormen.

Vejret var mærkeligt i dag. Hele formiddagen havde vi moderat vind fra SØ og S, men det var meget varmt. Ved middagstid nåede temperaturen 0 C. Det begyndte at sne og sneen smeltede overalt. Vi var ved at eksperimentere med forskellige måder at montere panelerne på ydervæggen på kuppelbygningen, og Gaël var ved at slynge sne ud af borehallen da stormen pludseligt kom kl 12.30. Indenfor 15 minutter drejede vinden 60 grader til SV, vindstyrken steg fra 6 m/s til 11 m/s, temperaturen faldt fra 0 C til -7 C og sneen begyndte at falde tæt. Alle skyndte sig at pakke værktøj sammen før det forsvandt og før det frysende vand limede værktøjet fast. J.P. løb ned i borehallen for at få Gaël ud før han føg inde. Gaël anede ikke at vejret var slået om. Da vi havde fået Gaël og sneslyngen op, dækkede vi borehallen af i løbet af en halv time. Da Peter og Gaël var ovre ved tømmerlageret for at hente mere krydsfiner til afdækningen af borehallen, så de pludselig vort lokumstelt flyve hen over landingsbanen. De strøg efter det på snescooter og fangede det. Derefter blev det anbragt hvor det hører hjemme og forankret til en snescooter. Heldigvis var ingen på besøg da teltet stak af.

Lige før stormen ramte os ankom første halvdel af GReenland Ice sheet Traverse, GRIT. Den store traktor med den tunge last var stadig lidt bagude. Så kom stormen og traktoren blev nødt til at efterlade sin last og folk måtte ud for at lede chaufføren på rette vej ind i lejren da sigtbarheden var rigtig dårlig. Vi har nu fire nye besøgende i lejren: Brad Johnson, Allan O’Bannion, Pat Smith og Jim Lever.

Om aftenen var snestorm endnu ikke aftaget, men alle fik dog et brusebad (Traversens folk fik lov til at være først i køen).

Hvad vi har lavet idag:

  1. Udgravningen af borehallen er nu 6,1 m flere steder. Vi mangler at gøre gulvet jævnt og rette væggene ud.
  2. Arbejdede med at finde en god fremgangsmåde til montering af kuplens yderpaneler.
  3. Efterspænding af de sidste bolte i kuppelskelettet.
  4. Lavede trappe til hovedbygningen.

Ad.2: De isolerede træpaneler skal monteres på ydersiden af kuppelskelettet. Vi har udviklet en metode til at løfte dem med kranen og placere dem .

Vejret: Om morgenen, overskyet, -3 til 0 C, 6 m/s fra SØ og S, 4 km sigt. Fra 12.30, tykke skyer , -11 C , vind op til 13 m/s fra SV. Sigtbarhed 400 m, sne og snefygning.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→