1 May 2015

Første dagbog direkte fra NEEM 2015

De første fem ankomne til NEEM lejren 2015

De første fem ankomne til NEEM lejren 2015

Siden de første fem ankom til NEEM mandag d. 27 april, har al kommunikation til og fra Kangerlussuaq foregået via satellittelefon. Nu har vi fået internetforbindelse og her er et kort resume af alt det der er sket de seneste fem dage.

Mandag d. 27 april: De første fem (Sverrir, Mathias, Helle, Sepp og J.P) lettede med 109’eren fra Kangerlussuaq kl. 09.40 og landede i NEEM kl. 12.20. Landingsbanen var næsten forsvundet, så vi landede midt ude på isen og taxaede ind til lejren.

Efter knap 25 minutter lettede Hercules-flyet igen, og vi var alene på isen.

Vi kom hurtigt ind i domen, hvor vi fandt læ. Og det var særdeles heldigt, eftersom temperaturen var – 33°C og med en vind på 8 m/s.

På bordet i domen lå der en hilsen fra et amerikansk ekspeditionshold, som havde besøgt NEEM i 2013 og 2014.

Domen var i god stand, men bidende kold! Udstyret med spader og hakker skaffede vi os adgang til tømrernes telt, hvor vi fik fat i vores 15kW back-up generator, og kl. 16.10 havde vi strøm i domen.

Kl. 17.00 fik vi liv i vores PistenBully. Den startede helt uden problemer, selvom den har været nedfrosset i tre år. Og med PistenBullyen kørende, kom der fuld fart i lejren.

Som det første hentede vi hovedgeneratoren, og kl. 21.15 var domen fuldt forsynet med strøm.

Tirsdag d. 28 april: Landingsbanen var det første vi kastede os over, fordi vi havde planlagt fire Herculesflyvninger de kommende dage. De gamle landingsflag var næsten begravet i sne. Heldigvis stak 2-5 cm op af sneen hist og her, og det var nok til, at vi kunne genskabe og markere resten af den gamle NEEM landingsbane. Da vi havde fået alle flag sat op, startede det store arbejde med at udjævne banen.

Som det sidste gravede Sverrir værkstedet fri, så nu er alt i lejren tilgængeligt.

Sent på aftenen var temperaturen i domen nået op over frysepunktet.

Onsdag d. 29 april: Vi koncentrerede os med at gøre alt klar til flyet fra Thule, som var planlagt til at komme torsdag. Landingsbanen stod klar, plan og markeret med flag. Mathias og Helle havde gjort rent i domen og hentet al maden op fra kælderen. Sverrir havde held med at starte Caterpillaren, og fik også brændstofspumpen gjort klar.

Torsdag d. 30 april: Det var lidt af en nervepirrende dag. Kun 72 timer efter vi var landet i en lejr, som havde været lukket ned i tre år, modtog vi fly fra Thule. Ombord var værktøj og reservedele til GrIT traktoren, og vigtigst af alt, Pat, chaufføren og teknikeren fra GrIT. Alt gik som det skulle, og efter bare en time, returnerede flyet til Thule for at hente brændstof og flere reservedele.

Flyet landede igen kl. 17.00 og lettede kl. 17.35. Vi modtog 6.200 l brændstof, og nu er vi i stand til servicere adskillige planlagte Twin Otter fly, som flyver for NASA og NSF projektet.

Vi var især glade for, at piloterne godkendte landingsbanen, så vi kan modtage endnu tungere lastede fly. Og det er altafgørende. For i Kangerlussuaq venter den 7,5 ton tunge PistenBully, som vi skal bruge til at transportere domen, på at blive fløjet ind i lejren.

TAK 109’erne for jeres kæmpe indsats!

Fredag d. 1. maj: Vi havde planlagt at modtage de sidste to fly fra Kangerlussuaq i dag; men et af flyene blev tilbageholdt på grund af tekniske problemer.

Heldigvis gennemført vi èn flyvning – og det gjorde en stor forskel i lejren. Her til morgen var vi kun seks personer i lejren. Nu er vi 13. Velkommen til Paul, Anna, Joel, Dean, Orlando, Nanna og Dorthe.

Dean og Orlando er kommet for at vedligeholde den seismiske station, GLISN – en station, som også vil udføre målinger, når vi har forladt NEEM. Dean og Orlando bliver samlet op af en Twin Otter i næste uge.

De nye folk blev modtaget i en dejligt varm og hyggelig dome, og Helle havde svinget grydeskeerne og sørget for en lækker aftensmad.

Det aflyste fly med vores PistenBully kan tidligst flyve ind på mandag, fordi brandvæsenet i Thule holder weekend. Og i Kangerlussuaq sidder vores PistenBully specialist og venter. Men han er i godt selskab med Bo Vinther, fra RECAP projektet, som nu agerer FOM.

Fra kontoret i Kangerlussuaq kunne Bo udveksle hilsner mellem alle vores kollegaer i henholdsvis Renland, i Scorsbysund Fjorden, i Mestersvig og i Neerleriit Inaat (Konstabel Pynt). Aldrig tidligere i dansk iskerneforsknings historie har én forskningsgruppe haft få mange projekter i gang i Grønland på en og samme tid!

Dagens program – mandag
1. Fem nye folk ankom til NEEM
2. Det lille hus er etableret
3. Åbnede domen
4. Åbnede tømrernes værksted
5. En sneblæser, to snescootere og en PistenBully kører
6. Startede hovedgeneratoren
7. ”Tomatslæden” blev hentet ind i lejren

Dagens program – tirsdag
1. Næsten sat alle landingsflagene op
2. Gjort landingsbanens klar
3. Åbnet mekanikerens værksted
4. Åbnet til kælderen i domen
5. Sat den meteorologiske station op

Dagens program – onsdag
1. Hentet al maden op fra kælderen. Kælderen er fuld af sne, fordi der de seneste somre har været så stor afsmeltning, at snevæggene er faldet sammen og har banet vej for snefygning.
2. Gjort rent i domen
3. Færdiggjort landingsbanen
4. Caterpillaren og Flexmobilen er startet op

Dagens program – torsdag
1. Modtaget to fly med henholdsvis Pistenbully bælter, GrIT udstyr og brændstof
2. Repareret landingsbanen så den kan bliver upgraderet
3. Tjekket GPS systemet
4. Sepp udførte de første indsamlinger af overfladesne
5. Nyankomne: Pat Smith fra GrIT traversen

Dagens program – fredag
1. Pakkede GrIT gods ud og gravede GrIT traktoren fri af sneen
2. Byggede en palle med returgods til Kangerlussuaq
3. Modtag Skier 52 og syv nye folk
4. Pakkede gods ud
5. Begyndte at klargøre den ene af de to GLISN områder

Vejret:
Mandag: Klart hele dagen. Temp. – 33 °C til – 38 °CC, 6-8 m/s fra SSØ, ubegrænset sigtbarhed
Tirsdag: Klart hele dagen. Temp. – 28 °C til -35 °C, 5-7 m/s fra ØSØ, ubegrænset sigtbarhed
Onsdag: Klart hele dagen. Temp. -32 °C til – 34 °C, 4 m/s fra SØ, ubegrænset sigtbarhed
Torsdag: Klart hele dagen. Temp. -26 °C til – 38 °C, 4-5 m/s fra ØSØ, ubegrænset sigtbarhed
Fredag: Klart hele dagen. Temp. -27 °C til -38 °C, 2-4 m/s fra ØSØ, ubegrænset sigtbarhed.

Vi er nu 10 NEEMer, 2 GLISNer og 1 GrITer i lejren.

FL, J.P. Steffensen

Hercules-flyet lander med syv nye folk

Hercules-flyet lander med syv nye folk

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→