6 July 2011

Bundis med sten i

tekst
En iskerne fra bunden af den grønlandske Indlandsis. Iskernen måler  4 tommer og 37cm.

I dag blev HT boret anvendt sammen med den nye og innovative carbid trin skærer, som borede sig gennem is, sedimenter og klippe! Kæmpe succes!

Læs om HT boret – Hans Tausen boret – under Forskning på Center for Is og Klimas hjemmeside. (Åbner i nyt vindue). 

Vi fandt ud af at væsken nær bunden er strømførende, og boret kortsluttede flere gange dernede. Scott opdagede høje koncentrationer af jern i grundsedimentet. Er det disse urenheder som gør, at væsken dernede bliver strømførende?

Den ”rådne” is, der befinder sig over den faste is som bliver boret nu, kan også tyde på sivende vand. Ændrer urenhederne i bundvandet på fryse/smelte punktet?

Borevæsken nær bunden af borehullet bliver nu testet , og Steff har forstærket isoleringen af de elektriske dele på HT borets skøjtesektion.

Hvad vi har lavet i dag:
1.  Suget borevæske op af 2011 S1 borehullet
2.  Boret i det 2538m dybe NEEM borehul med et 1 tommer stenbor
3.  CFA teamet pakkede
4.  PICARRO teamet foretog målinger ved vanddamp stationen
5.  Præpareret landingsbanen
6.  Fjernet sne rundt om garagen hvor saunaen befinder sig, og fjernet udstyr
  fra garageteltet
7.  Bestilt varer til flyvningen d. 14. juli

Ad.2.
ICDS stenboret blev testet to gange sammen med Bern pumpen og CPH super-bangeren (baronetkobling). Vi fik på den måde to kerner op, og det viste sig at systemerne var meget effektive til at trænge gennem den mudrede is, som indeholder småsten. Vi borede let ned gennem grundisen og fik en 31cm lang kerne op. Kernen havde adskillige mudderlag og 20cm usædvanlig is. Strømmen var svag og pitchen konstant, selv da vi borede gennem småstenene.

Grunden til at vi kun fik en kort kerne op er, at borevæsken i de nederste 5-10m er blevet strømledende og medfører kortslutning i topsektionens skøjter – så den korte kerne skyldes altså ikke problemer med at bore gennem laget, eller for høj strøm. Her til eftermiddag har vi derfor forstærket  isoleringen rundt om  skøjten, og er klar til at genoptage boringen i morgen tidligt.
Borerne: Jacob, Jay og Steff.

Vejret: Blå himmel, temp. -16°C  til -6°C, vind 2-8 m/s fra SØ.

FL, Dorthe Dahl-Jensen


Den øverste del af en iskerne fra bunden af den grønlandske Indlandsis. Er det det sedimentlag som stoppede vores boringer sidste feltsæson?



Scott gav en lektion i geologi udfra de sten der befandt sig i dagens borede iskerner.

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→

 

 

Topics