17 July 2010

Opmåling af borehullet til 2500 m, 2200 CFA dybde og en udsøgt Mexicansk middag

Hele aftenen stod i mexiko's tegn - her en mexikansk leg
Der er vist ikke nogen tvivl om at Nerilie har tilbragt alt for mange timer I CFA huset den seneste måned – her går hun amok med en stor kølle! ... Nej, vi leger en mexikansk leg. Dukken er fyldt med slik; men for at få fat i det, skal du med bind for øjnene, ramme dukken.

 

I går aftes blev der foretaget endnu en opmåling af borehullet for at måle temperaturen og trykket i bunden af hullet. Det er data som er vigtige at kende i forhold til at kunne tilpasse borevæskens tryk til trykket i bunden af hullet. Hvis der er afsmelting i bunden af borehullet skal smeltevandet helst løbe ind i borehullet fremfor at borevæsken flyder ind under isen. Samtidigt er det også vigtigt at vi undgår at smeltevandet stiger for højt op i borehullet og blokkerer borehullet når det fryser til.

De mange opmålinger i borehullet har selvfølgelig medført at boreaktiviten ikke har været så høj i dag som i de foregående dage. Ikke desto mindre blev den borede dybde målt til 2500 m! Sikke et flot resultat!

Vi har ikke det definitive resultatet fra den seismiske opmåling som vi foretog i går aftes; men det ser ud til at grundfjeldet er ca. 20 m længere nede end de 2545 m som radarmålinger tidligere har forudset.

 

I går aftes nåede CFA holdet deres målsætning og nåede en målt dybde på 2200 m. Denne dybde er i interstadial 24 i den tidligste del af den seneste istid. De dybe iskerner og den skøre is fra Holocæn vil blive opbevaret i NEEM og blive analyseret i næste sæson.

Alt i alt har CFA holdet haft en rigtig succesfuld sæson, hvor der er blevet analyseret mere end 930 m is fra Holocæn og fra den seneste istid! Med andre ord har der bogstaveligt talt været is på CFA’ens smeltehoved i mere end 500 timer den seneste måned. Stort til lykke med den imponerende produktion og de flotte resultater.

Som en god afslutning på ugen tilberedte Julia, Lizzie, Tim, og Gunnar en komplet mexikansk middag lørdag aften. Menuen bestod af nachos kl. 19:00, herefter Pinata på værkstedet (se foto), efterfulgt af tre forskellige enchiladas som hovedret. Dorthe fremstillede en velsmagende iskerne som dessert. Que rico!

 

Boring: 5.03 m, boredybde: 2485.53 m
Opmåling: 4.86 m, opmålernes dybde: 2501.19 m
Iskernebehandling og analyse: bag 4367-4404 (20.90 m) 2422.20 m
Kemisk analyse (CFA): bag 3982-4001 (11.00 m), CFA dybde 2200.55 m. Is fra Brittle zone (den skøre is) bags 2116-2119 blev også behandlet og analyseret.

 

Dagens opgaver:
1. Boret og opmålt iskerner.
2. Opskåret og målt dybe iskerner.
3. CFA målinger.
4. Målt temperature i borehullet.
5. Nydt en mexikansk middag.

 

Vejret: Desværre fortsatte det varme, blæsende og overskyede vejr i dag. Vind på omkring 5 m/s fra SV. Temperaturer mellem -6°C og -8°C. Lejlighedsvis snebyger. Ikke de bedste betingelser for at kunne præparere landingsbanen.

 

FL’s Dorthe Dahl-Jensen og Anders Svensson
 

 
← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→