11 July 2010

Boret har sat sig fast

Glykolen har sat sit spor, der hvor kernen deles
Kernen blev trukket fri ved hjælp af glykol

Siden fredag nat har boringerne været fine og der er blevet boret kerner på 2 m eller derover. Men i dag søndag kl. 19 satte boret sig fast fast i bunden af borehullet, efter at have udført adskillige normale boringer. Et træk i kablet på op til 2400 kg løsnede ikke boret. Under NGRIP boringen satte boret sig fast adskillige gange i den varme is i bunden af borehullet (for det meste om søndagen...), hvilket gav anledning til at udvikle en teknik til at løsne boret, uden at ødelægge kernen. Kl. 21:15 blev 2,3 kg frossen glykol sænket ned i borehullet. Ideen er, at glykolen skal smelte den is der befinder sig rundt om borehovedet, hvorefter det med høj belastning på borekablet er muligt at trække boret fri. Kl. 23.37 blev belastningen på kablet lavt og boret var atter fri. På den borede iskerne har glykolen sat sit spor, der hvor kernen deles.

Det blev en noget nervepirrende søndag aften som gav os et praj om, hvad vi kan forvente os de kommende uger.

Boring: 9.04 m, boredybde: 2420.95 m
Opmåling: 10.00 m, opmålernes dybde: 2437.73 m
Iskernebehandling og analyse: bag 1394-1410 (9.35 m) 775.50 m

Dagens opgaver:
1. Boret og opmålt iskerner.
2. Behandlet og analyseret iskerne.
3. Vedligeholdelse og kalibrering af CFA
4. Vedligeholdelse af Picarro udstyret og udstyr til måling af overfladeprøver.
5. Inspektion af Skiwayen
6. Bestilling af mad

Ad 1. Kl. 20:00 var det ikke muligt at knække kernen efter boringen. Vi trak med 2400 kg, men uden held. Belastningen blev nedsat til 2200 kg, og kl. 21:00 blev 2,3 kg frossen glykol sænket ned i borehullet. Frossen glykol smelter ved – 16°C  og smelter derfor ikke under nedsænkningen gennem borehullet, hvor temperaturen ligger på omkring – 28°C . Vi regner med at temperaturen i bunden af borehullet ligger på omkring -5°C , hvilket vil få glykolen til at smelte, og på den måde frigøre borehovedet. Kl. 23:37 – lige da søndagsfilmen sluttede – løsnede boret sig, og vi kunne trække det op til overfladen. Hvorfor er det altid på en søndag at boret sætter sig fast?? (Skrevet af Dorthe – en mere professionel historie følger måske i løbet af et par dage).

Ad 4. Også Picarroen besluttede sig for at komme søndagen i hu, og hele dagen blev brugt på at udføre reparationer på den.

Ad 5. Efter 10 dage med klar blå himmel er skiwayen så hård at det næsten er umuligt at sætte et fodaftryk på overfladen.

Ad 6. Rene og Lizzie knoklede med at bestille varer til den sidste måned. SYSCO’s bestillingsseddel er en temmelig stor udfordring, hvis ikke man har prøvet det før.

Vejret: Klar blå himmel, vind op til 8 knob fra SSØ og temperaturer mellem -16°C  og -7°C .

FL’s Dorthe Dahl-Jensen og Anders SvenssonLørdagens volleyball dyst fortsætter...

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→