5 July 2010

Boring i 'varm' is

Tillykke med fødselsdagen!
Paul's fødselsdag blev fejret med dejlig kage og en australsk-italiensk ting.

Isen, der i øjebliket bores ved NEEM, er ‘varm' på to måder: Højst sandsynligt er den deponeret i en klimatisk varm periode, så den er 'varm' i dens isotopiske sammensætning. Isens faktiske temperatur ved bunden af borehullet er også 'varm', omkring -7 °C, på grund af den geotermiske varme, som opvarmer iskappen nedefra.

Begge typer varme favoriserer store iskrystaller, som generelt gør det vanskeligere at brække kernen over, når boret trækkes op. Netop i dag var der et hårdt brud af en kerne, og store iskrystalgrænser er tydelige i de fleste kernebrud. Is tæt på tryksmeltepunktet kan også føre til smeltning ved borehovedet på grund af friktionsvarme, som - i værste fald - kan sætte boret fast (lad det aldrig ske!). Andre potentielle problemer som borerne kan komme ud for, er kernefangere (de knive som griber fat i kernen og brækker den over når boret trækkes op), som ikke får fat i kernen og efterlader den på bunden af borehullet, og is som pakker på 'skoene' under knivene, så boret ikke kan trænge ned i isen.

Generelt går boringen dog rigtigt godt, iskernekvaliteten er fremragende og kernerne er normalt 3+ m lange, så vi krydser fingre for, at det fortsætter sådan til bunden af isen, som forventes om cirka 160 m.

Boring: 14,41 m, borernes dybde: 2364,01 m.
Logning: 14,20 m, loggernes dybde: 2380,15 m.
Iskernebehandling og analyse: bag 4250-4313 (35,20 m), 2372,15 m.
CFA: bag 3550-3589 (22,00 m). 1973,95 m.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boret og opmålt iskerne.
2. Behandlet og analyseret iskerne.
3. Målt CFA.
4. Vedligeholdelse af Pistenbully.
5. Rykkede 2. kernebuffer fremad.
6. Satte telt op over den lille elevator.

Vejr: Klar blå himmel, svag vind fra SE og temperaturer -16 °C til -5 °C.

FL's Dorthe Dahl-Jensen og Anders Svensson


← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→