17 June 2010

Vi fejrer flere ting

400 m mærket for CFA analyse er blevet passeret
CFA 400 m gruppen. Fra venstre: Liz, Simon, Gideon, Kerstin, Daiana og Helle.

Der var to fødselsdage at fejre: Det er Martins fødselsdag, og han fik en fødselsdagssang og en af sine yndlingsdesserter, æbletærte, bagt af Sarah og Louise. Så fejrede vi også nogen noget ældre. Den islandske republik. Islænderne besluttede på dagen i dag i 1944 at ophøre med at være kongerige, og blev en republik. Som støtte til den islandske nation råbte alle lejrmedlemmerne tre gange i kor: "Áfram Ísland!" (Fremad Island).
Og så fejrede vi CFA folkene. De har passeret 400 m mærket for CFA analyse i år. Det er godt for NEEM projektet, da vi nu har kontinuerte målinger af isens kemiske sammensætning, af koncentrationen af mikropartikler, af sort kulstof, af drivhusgasser og af vandisotoper som spænder fra vores klimaperiode ned til istidens koldeste tid, eller ca. 20.000 år.

Hvad vi har lavet i dag:
1. Boret og opmålt iskerner.
2. Iskernemåling og opskæring: 42 bags fra 3760 til 3801.
3. CFA målinger. Målte 22 m. CFA dybden er 1694,55 m.
4. Arbejdede på landingsbanen med Pistenbully.
5. Forplads og kørevej præpareret med bjælkehøvl, både i zig-zag og på langs.

Ad.1: Borernes rapport:
Skærene trængte til hvæsning, og vi justerer til den ny skærstigning efter de er blevet genmonteret. I de første fire kørsler i dag var stigningen omkring 1,5 mm. Vi forsøgte at forøge stigningen til 2,2 mm, for igen at finde den ideelle indstilling til boring med negativ vægt på skærene. I stedet endte vi på 2,5 mm stigning i vores sidste tre kørsler, hvilket sikkert er godt nok; men er lige på grænsen for hvad motoren kan yde, når vi har boret 2,5 m. Vi kan imidlertid fortsætte boringen forbi 2,5 m op til 3,3 m per kørsel. Vi vil fortsætte med dette i morgen.

Borernes dybde: 2128.0 m. Opmålt dybde 2142,74 m.

Ad.2: Ved hjælp af ECM detekterede vi i dag en klimaændring som skete for 84,750 år siden. I NGRIP iskernen blev denne overgang fundet i 2687 m dybde, og ved NEEM i dag ved 2086 m dybde. Vores modelforudsigelse af lagets dybde er 2110 m, så laget ligger 24 m højere end forudsagt. Vi skulle begynde at få is fra EEM perioden op ved omkring 2260 m dybde. Nu bliver det rigtigt spændende.

Vejret: Overskyet om morgenen, senere klart. -10 °C til -8 °C , 1-8 m/s fra NV, senere SØ. Sigtbarhed: Ubegrænset.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

Måleudstyret er ligeglad med snevejret
Sonia og Hans Christian sætter måleudstyr op midt i snevejret i går.

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→