23 May 2010

På fisketur

Aktivitet i borernes kabine
Aktivitet i borernes kabine. Romain sidder ved kotrollen til venstre.Adrian følger nøje
med, og Trevor (til højre) følger med i notaterne frasidste kørsel.


Dagen i dag er en af de dage hvor mange ting ikke lykkes. Om formiddagen skiftede borerne skær og i første kørsel tabte de det indre borerør på vejen ned. Det havde låst sig selv op. Selvom boret er designet således at man kan frigøre det indre borerør i tilfælde af, at boret sidder fast, så er det ikke meningen, at det skal ske af sig selv. Borerne måtte derfor montere det særlige ”fiskeværktøj” og hente borerøret op igen. Tilbage på overfladen foretog man flere justeringer og gjorde klar til en ny kørsel.
Begivenhederne gentog sig, og borerøret endte på bunden igen. Aftenholdet fik røret fisket op igen. Borerne har analyseret situationen, og resultatet kan ses i borernes rapport.

Og så skal jeg komme med en undskyldning: Jeg glemte at nævne Simon som med-kok til lørdagens fremragende middag. Om forladelse, Simon.

Hvad vi har lavet i dag:

1. Boret og opmålt iskerner.
2. Opsætning af udstyr i de opvarmede laboratorier. Arbejder på at forbinde de to laboratorier med væskeslanger.
3. Iskernemåling og opskæring.
4. Reparerede en sneblæser. En sikkerhedsstift og en rem skulle udskiftes.
5. Snedkerarbejde i de varme laboratorier.

Ad.1: Borernes rapport:
Vi har en kraftig mistanke om at de nye skær, som er 0,5 mm større end det tidligere sæt, berører hullets sider under nedsænkningen. Dette giver et vrid på borerøret, så røret kan låse sig selv op. Da de nye skær er lavet til et hul på 132 mm diameter, er hullet under 1000 m lidt for snævert. Vi overvejer derfor at udvidde hullet under 1000 m dybde.

Borernes dybde 1823,44 m. Opmålt kernelængde 1836,95 m.

Ad.3: Behandlede 20 bags, sidste var bag 3293, 1811,15 m. ECM bestemmelse af begyndelsen af IS 11 er 1810 m dybde.

Vejret: Hele dagen solskin,  -10 °C til -5 °C, 5 m/s fra S. Sigtbarhed:
Ubegrænset. Alt for varmt for årstiden.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen Bemærk: Dette billede burde være lodret. Efter en fisketur. Borerne fik fat i borerøret med det specielle ”fiskeværktøj” og er ved at trække det ud af hullet. Billedet viser borerøret (med spiralerne) der er på ved op af hullet (til venstre)

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→