2 August 2009

En stille dag - uden uheld

Antenneforholdene bliver optimeret

I et forsøg på at forbedre antenneforholdet , anvendte vi aluminiumstænger, som vi fastgjorde på bambusstænger..

I dag nåede de i laboratoriehallen til Bølling-Allerød tiden. Borerne foretog kørsel nummer 500. Methan Picarro instrumentet fungerer fint og CFAerne har efterhånden nået en rutine med den nye bemanding. Vejret har været godt med hård vind.

Hvad vi har lavet i dag:

1. Boret med det lange NEEM-bor: 9,44 m. Borernes dybde: 1470,48 m.
2. Logget 9,32 m iskerne. Loggernes dybde: 1483,94 m.
3. CFA målinger: 0,55 m. Dybde: 592,9 m.
4. Processeret (opskåret og målt): 16,5 m. Dybde: 1449,80 m (bag 2636)
5. Forbedret kontoret med opbevaringsbokse langs væggene.
6. Testet HF radioen med forskellige antenner.

Ad.1: Borernes rapport d. 2. august 2009:
”Vi fortsætter med at sætte de nye folk ind i arbejdet. Vi forsøger os også med forskellige variationer med det hule skaft inde i borets spånekammer og boosteren, for at lære boret bedre at kende. Det lukkede skaft uden ventiler forneden gav ikke stabile kørsler. Vi skippede denne mulighed efter tre kørsler med høj borestrøm, hvorefter vi rensede skaftet fuldstændigt, reparerede filtret og vendte tilbage til opstillingen med det åbne skaft, og geninstallerede ventilerne forneden. Men som før er det stadig nødvendigt med høj borestrøm visse steder under hver kørsel. Vi regner med at den høje borestrøm er nødvendig på grund af fordelingen af spåner i spånekammeret. For at finde frem til hvad der eventuelt ligger til grund for det, har vi flyttet mellem- bosteren op over det centrale samlested. Resultatet ved denne lille ændring skulle gerne være, at  spånerne samler sig i den øverste del af spånekammeret, hvorved den nederste halvdel og pumpen gerne skulle være ren, efter at have boret en hel kerne på 3,5 m. Høj borestrøm er dog stadig nødvendig visse steder under kørslerne, hvilket begrænser motorens omdrejninger i minuttet.

Vi har også foretaget en anden mindre justering, hvor vi erstattede den nedre booster (lige overfor pumpen) med en centerring. Tidligere har spåner et par gange samlet sig mellem bosteren og pumpen. Indtil videre har der ikke være nogen særlig effekt ved at udskifte boosteren med ringen. Ved mindst én lejlighed har der også været spåner som har samlet sig mellem pumpen og ringen, men i dette tilfælde var selve pumpen ren.

Lige inden lørdag aften oplevede vi et svigt i spilkontrollen under opkørslen af den sidste boring. Spillet stoppede simpelthen af sig selv ved en dybde på 800 m. Inverteren slukkede og ville ikke starte igen. Back-up spilkontrollen blev koblet til uden problemer (tak til Jakob og Simon). Det ser ud til at spilkontrollens varmedel ikke virker mere. Da vi prøvede at genstarte den, tændte ventilator og varmelegemet ikke. Men søndag morgen blev den originale spilkontrol tilslutte igen, og den startede uden problemer. Vi vil se nærmere på, hvad det var der skete lørdag – men lige i øjeblikket virker begge spilkontrollerne.

Borehullets hældning er 2,6 grader”.

Vejret: En solrig og blæsende dag. Blå himmel og temperaturer mellem -16 og -7°C. Vind mellem 14-18 kn fra SØ.


En stille lejr.

Fl, Dorthe Dahl-Jensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→