19 July 2009

En sand søndagshistorie

Et 4 m dybt hul er gravet til det udendørs toilet.

Et 4 m dybt hul er gravet til det udendørs toilet.

Her er en sand søndagshistorie: For at undgå alt for dårlige lugte inde i main dome har vi to udendørs toiletter. De består af et lille telt over et komfortabelt træsæde, som er betrukket med isolerende materiale og placeret over et dybt hul i sneen. Når toilettet er optaget sættes en bambuspind med et rødt flag op foran teltet, og når der bliver ledigt igen tages flaget ned. I år har der været en konkurrence i at håndgrave det dybeste toilethul, og dette er status: Dette års rekord indehaves af Tim og Lizzie med deres 4 m dybe hul. Tillykke!

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Boret med det lange NEEM-bor: 13,46 m. Borernes dybde: 1217,74 m.
  2. Logget 23,68 m iskerne. Slutdybde: 1131,29 m.
  3. CFA-målinger: 0 m. Slutdybde: 442,2 m.
  4. Fjernet ødelagt gear sektion fra en af snescooterne. Lejren har nu kun tre snescootere.
  5. Lavet madordre og overblik over borevæskerne.
  6. Fortsat den korte boring i luft-firn landsbyen. Dybde: 50 m. Luftprøver er indsamlet i dybden 50 m.
  7. Startet den anden korte boring på lokationen NEEM2009s1. Dybde 15 m.
  8. Zoe and Kaitlin indsamlede prøver af overfladesneen i en udgravning, og Anais foretog temperaturmålinger i NEEM2008s2-borehullet.
  9. Lavet et nyt 4 m dybt udendørs toilet.

Ad 1: Borernes rapport 19. juli 2009:
“Boringen har forløbet glat siden fredag efter det store eftertjek og fisketuren beskrevet for to dage siden. Stigningen er 2,4 mm ved begyndelsen af en kørsel og reduceres langsomt til mindre end 2 mm efter 3,4 m. Med denne reduktion i stigningen vil borestrømmen også falde en smule i løbet af kørslen og kun stige nær slutningen, når spånkammeret bliver fuldt. Ved hver kørslen er spånopsamlingen 100 %. Kun i et enkelt tilfælde var pumpen blokeret med spåner af en ukendt årsag. Hældningen er 2.4 grader og har været stabil de sidste to dage.“

Ad 2: Kl. 20:30 i dag kom den første kerne i lang tid op i et stykke, og vi krydser fingre for at dette betyder, at vi er under zonen med skør is. Den sande dybde er 1230 m (borernes dybde 1217 m) og modelberegninger forudsagde, at den skøre is ville slutte ved 1220 m. Vi håber, at alle kerner nu er ikke-skøre, og i morgen vil vise, om det passer.

Vejret: En dejlig solrig dag med blå himmel og nattetemp. mellem lørdag og søndag ned til -12°C og dagtemp. op til -3°C. Vind 5-12 knob fra S.

FL, Dorthe Dahl-Jensen

Lizzie foran toiletteltet.
Lizzie foran toiletteltet.

 

 

 

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→