7 July 2009

Vedligeholdelse af landingsbanen (skiway)

Save

Kædesave er essentielle indenfor iskerneforskning. Venstre: Celia udvider tunnelen mellem bore- og analysehallerne for at gøre klar til modtagelse af høje deltagere som forventes at ankomme i løbet af ugen. Højre: Nogle af borerne har opbygget et særligt tæt forhold til den centrifuge som benyttes til at adskille borevæsken fra isspåner.

Vedligeholdelse af en skiway på sne i polare egne er en kunstart. "Grooming" betyder kørsel op og ned af skiway'en med et stort køretøj som trækker en "tiller" hvorved sneoverfladen udjævnes og kompakteres. Det er samme teknik som benyttes i Alperne til at preparere skiområderne. Med en typisk hastighed på 10 km/h og med en skiway som er 4 km lang og 65 m bred tager det adskillige dage at preparere skiway og lasteområdet (apron) i starten af feltsæsonen. Når først skiway’en er hærdet kræver det normalt kun 1-2 dages forberedelse før en ’skier’ kan modtages. Et af trickene er at groome om dagen medens sneen er varm og lade sneen sætte sig i løbet af den koldere nat hvorved sneen hærdes. Efter hver flymission evalueres skiway’en af piloterne. Desto bedre skiway desto tungere last bliver tilladt på næste flyvning og desto dårligere vejr tolereres ved landing og take-off. Hvis skiway’en er i dårlig stand kan flyet måske ikke lette med stor last og det kan blive nødt til at aflaste en del af vores retro-cargo, som f.eks. kasser med iskerner, for at blive lettere. Med en flyvepris på flere tusinde dollars per flyvetime er det afgørende for et projekt som NEEM at vedligeholde skiway’en så godt som muligt.

Hvad vi har udrettet i dag:

  1. Boret med det lange NEEM bor: 34,24 m. Borernes dybde: 976 m.
  2. Logget brittle-zone is. Slutdybde: 650,10 m.
  3. Ingen iskerneprocessering i dag. Brittle-isen er nået.
  4. CFA analyse: 26,40 m. Dybde: 301,95 m.
  5. Groomet skiway.
  6. Udviddet tunnel mellem bore- og analysehallerne.

Ad.1: Borernes rapport d. 6. juli: "Endnu en uge i borehallen og boringen går fortsat godt med 37,28 m iskerne boret i løbet af dagen og en slutdybde på 941,76 m".

Vejr: For det meste overskyet og temperaturer mellem -4 og -7°C. Vind på 5-10 m/s fra syd. Ved midnat -4°C, rimelig kontrast, synlig horisont, og sigtbarhed mere end 3 km.

FL, Anders Svensson

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→