20 May 2008

Snestormsbesvær

Konstruktion om eftermiddagen.

Konstruktion om eftermiddagen. Stativet til et kuppeltelt bliver samlet.

Om natten kunne vi mærke at vinden tog til. Vinden var kraftig og der var vindstød. Da vi vågnede kl 7.30 var der sne overalt. Vores hovedgenerator havde sat ud og vores reservegenerator nægtede at starte. Køkkenteltet var uden strøm. Efter tre timers arbejde på generatoren i snestormen fik vi endelig liv i den. Det varede dog kun en halv time før den igen brød sammen. Vi satte et telt op omkring generatoren og opdagede at den havde een knækket og een bøjet ventilstødstang. Generatoren var nede. For at holde køkkenet varmt måtte vi have gang i gaskomfuret og primusbrændere. Vi fandt vores anden reservegenerator frem og fik gang i den efter en del forarbejde og udlægning af kabler midt i snestormen. Flere folk blev i deres senge, da arbejdet med at retablere de basale lejrfunktioner kun krævede få folk.

Om eftermiddagen løjede vinden af og arbejdsbetingelserne forbedredes. Sent om eftermiddagen kunne vi igen arbejde ude, og alle lejrfunktioner (bortset fra den havarerede generator) var igen normale.

Noget tyder på, at datoen, den 20.maj, har en slags forbandelse over sig (og det er ovenikøbet feltlederens brors fødselsdag). For to år siden, den 20.maj 2006, oplevede nogle af os den samme situation på Flade Isblink på Grønlands nordøstligste pynt. Vi havde en snestorm, som slog alle generatorer ud og vi måtte holde varmen ved primussens ild.

Hvad vi har gjort idag:

  1. Prøvede at starte hovedgeneratoren.
  2. Forsøgte at reparere hovedgeneratoren (16 kW MASE); men en ventilstødstang var brækket og en bøjet.Reservedele er bestilt.
  3. Reparerede Honda 3 kW generator.
  4. Ombyggede strømforsyningen. Lagde kabler om. En Hatz generator står ved madteltet og en tår ved køkkenet.
  5. Fik gang i primusserne.
  6. Færdiggjorde stativet til 6m kuppel telt no.2.

Vejret: VIND: - 28 C, mere end 10 m/s vind (vindmålerne nægtede alle at registrere vinden) fra N og NØ, senere drejende mod Ø og aftagende om eftermiddagen. Sigtbarheden var nede på 50 m om morgenen og om eftermiddagen kunne vi igen se flere kilometer bort.

Feltleder, Jørgen Peder Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→