18 May 2015

Nu er vi endelig på vej

Traversen forlader NEEM. I baggrunden nogle enkelte sneforhøjninger.

Traversen forlader NEEM. I baggrunden nogle enkelte sneforhøjninger.


Selvom vi startede tidligt ud, gik hele formiddagen med at servicere køretøjerne, pakke det sidste og sætte slæderne ind i ”toget” i den rette rækkefølge. Det kræver en speciel teknik at placere fire 7-10 tons tunge slæder i en række, når de skal hægtes på hinanden.

Kl. 15.20 rullede traversen afsted, og NEEM lejren eksisterer ikke mere. Nu er vi EGRIP traversen.

Ikke alt gik efter planen på den første traversdag. Efter bare 4 km knækkede Flexmobilens ventilatorrem. Heldigvis fik vi den repareret i løbet af en halv time. Men så blev sneen blødere, hvilket gav problemer for de to Pistenbullyer, på grund af deres vægt. Flere gange sad de fast, og når de kørte, var det for det meste med knap 7 km/t.

Pat kom til undsætning med hans store CASE traktor. Efter at have trukket domen på plads, vendte han tilbage for at hjælpe Pistenbullyerne, som kæmpede en hård kamp. Og specielt det sidste var vi glade for, fordi de havde generatoren på slæb.

I modsætning til den langsomme kørsel, gik det stærkt med at etablere lejren – det tog kun en halv time. Inde i domen har vi alt hvad vi har brug for, og med bare lidt strøm, er vi som hjemme.

Ikke alt var blevet sikret inde i domen før afrejsen, og Dorthe, som var derinde under kørslen, havde hele dagen travlt med at binde og skru ting fast.

For at speede traversen op vil vi omplacere slæderne, så vægten bliver fordelt på en anden måde.

Vi fik først aftensmad kl. 22.00, hvor Dorthe sørgede for et varmt måltid.

Dagens opgaver:
1.    Pakkede de sidste ting
2.    Servicerede køretøjerne
3.    Koblede slæderne til hinanden
4.    kl. 15.20 kørte vi afsted. Kl. 22.00 nåede vi Waypoint 4 (77.37N, 50.11W, 24
       km fra den gamle NEEM lejr.
5.    De sidste GPS punkter blev målt
6.    Kontaktet vores kollegaer på Renland kl. 22.00 lokal tid (24.00 Renland tid, eller
       12.00 lejrtid)

Ad.4: På Renland er alt fint. På grund af dårlig forbindelse blev samtalen kun kort; men vi nåede at få at vide, at boringen går fint.

NEEM vejret: Flot vejr hele dagen, men tåge hen på aftenen. Temp. -15°C til -28°C, 3 m/s fra sydlig retning. God sigtbarhed indtil tågen kom rullende.

FL, J.P. Steffensen

← Forrige dagbogsblad   Næste dagbogsblad→