11 August 2012

Vi fløj ud, og NEEM er lukket

Lou, Sverrir og Peter spærrer indgangen til Domen af med en krydsfinerplade, lige før de løber ud til det ventende fly.

Det har været en dramatisk dag. Flyet var planlagt til at skulle komme til NEEM kl. 10.45; men på grund af tekniske vanskeligheder, blev afgangen fra Kangerlussuaq udsat.

I mellemtiden modtog vi en ny vejrudsigt fra vores meteorolog, Marc de Keyser, som forudså, at en voldsom snestorm, af flere dages varighed, ville ramme NEEM senere på dagen.

Solen skinnede stadig efter morgentågen lettede; men noget ildevarslende hang og truede ude i horisonten mod syd - så vi bed alle negle i nervøsitet over, hvad dagen ville bringe. Alt i lejren var mere eller mindre pakket ned og lukket ned, så vi havde ikke ligefrem lyst til at tilbringe en weekend i NEEM i snestorm.

109’erne sendte et andet fly, og kl. 13.55 landede det i NEEM, og i solskin. Flyet blev pakket til bristepunktet med alle vores paller med gods, og kl. 15.15 gled vi ud mod landingbanen. På det tidspunkt var himlen allerede lukket af skyer, og snevejret lå og truede. Det tungt lastede fly begyndte at accelerere ned ad banen, og kl. 15.25 var det i luften!

De sidste NEEM’ere er nu sikkert tilbage i Kangerlussuaq, hvor alle fik bad og skiftet tøj – NEEM er nu stenlukket.

Og jeg kan nu med glæde rapportere, at indbyggertallet i NEEM er 0, og at nedlukningen af lejren gik som efter en drejebog.

Hvad vi har lavet i dag:
1.  Fjernet det sidste toilettelt
2.  Færdigbygget den sidste palle
3.  Trukket slæderne med ”tomaten” og generatoren op på en snetop
4.  Nedtaget kokkens snesmelter
5.  Nedtaget vejrstationen
6.  Fotograferet Domen, til dokumentation
7.  Parkeret de sidste køretøjer i garagen
8.  Afspærret Domen
9.  Fløjet til Kangerlussuaq med 109’eren

Vejret:-9°C til -11°C. Vind: 2 m/s fra V. Fint til morgen efter tågen var lettet. Efter kl. 13.00 trak skyerne hurtigt sammen over NEEM.

Domen ligger øde og forladt midt ude på Indlandsisen. Midt i billedet ses røret, som fører ned til borehullet. De sidste fire år har adskillige hundrede mennesker været travlt beskæftiget omkring borehullet, nede i de store snehaller. Hallerne er nu kastet til med sne, og kun røret vidner om den tidligere store videnskabelige aktivitet.

 

Et gruppefoto af det sidste NEEM hold, lige efter de er landet i Kangerlussuaq. Fra venstre: Sarah, Peter, Alexandra, Lou, Sverrir, J.P., Bo, Anne-Katrine, Lisbeth, Myriam og Satow.

 

FL, J. P. Steffensen← Forrige dagbogsblad