24 June 2012

En stor sten i borehullet

Dagens fangst! Sæsonnens hidtil største sten, hentet op fra de nederste 7 m af det dybe borehul i NEEM.

Ved hjælp af stenboret undersøgte Steff og Trevor i dag, om der er is i den dybeste del af borehullet – for hvis der er vand i bundmaterialet, er der en risiko for, at isen kan sætte en stopper for at bore dybere ned.

Det var en langsommelig affære at få boret gennem de nederste 7 meter, og efter 7 timer, hvor de prøvede at ramme ned i den tidligere boring, uden at nå ned til bunden af hullet, blev boret hevet op. Til vores store overraskelse havde boret en 5 cm stor sten med op (se foto), så en mulig forklaring på, at det tog så lang tid at bore dernede, kan være, at stenen har været i vejen.

Selvom vi i nat og til morgen har haft næsten klar blå himmel, er vejret temmelig ustabilt, og den varslede storm i morgen er stadig en reel mulighed. Men vi har i det mindste haft en kold nat til at gøre landingsbanen hård, og Lou tilbragte hele dagen derude med fræseren, for at gøre den endnu bedre.

Lars og Christine kørte afsted på snescooteren for at måle 12 GPS positioner, som ligger ca. 50 km SØ fra NEEM lejren. Det tog dem næsten 12 timer at udføre alle målingerne, men det er så også de sidste i denne sæsons GPS arbejde.

Hvad vi har lavet i dag:
1.  Undersøgt det dybe borehul for genfrossen vand – fik en stor sten med op i boret
2.  NEGIS: Alt vel, sol og 3 m/s. I dag vil de tage den med ro efter flere travle dage
3.  Udglattet landingsbanen med fræseren
4.  Målt GPS positioner 50 km SØ for lejren (12 GPS stationer)
5.  Sorteret og pakket elektriske kabler

Vejret:Næsten blå himmel til morgenen og solskin! Efter frokost blev vejret helt ”normalt” igen, med masser af skyer og massivt snefald om aftenen. Vind 6-10 m/s fra SV. Temp. -5°C til -13°C.

Skønt at se solen igen. Eliza fangede denne flotte halo sent på aftenen, da solen tittede frem.

 

Astrid, Christine, Eliza og Nanna tilberedte lørdag aften en lækker forret (Borsch) og hovedret (Moskusokse med grøntsager).

 

- Og desserten: Trevors flyvende pandekage cirkus!

 

 

 

 

FL, Anders Svensson


← Forrige dagbogsblad

Næste dagbogsblad→