8 June 2012

Vi har fået bundmateriale op

Et eksempel på bundmaterialet, som vi borede op i dag. Alle de små mørke pletter er mineralske partikler. Ved at benytte luminescens teknik, kan vi danne os et billede af tidspunktet, hvor det sidst har været udsat for sollys.

Allerede dagen efter Christines ankomst til lejren, kunne hun glæde sig over at have fået en række vigtige prøver, som er essentielle for hendes forskning. Borerne havde nemlig fået bundmateriale op fra det 2538 m dybe borehul – og bundmaterialet var udvundet helt perfekt i forhold til Christines arbejde med luminescens datering. En kæmpe succes.

Selvom vejrudsigten så rimelig ud, var det ikke muligt at sende Baslerflyet (DC-3’eren) afsted, og det har været overskyet og sneet hele dagen. Så gruppen, som skulle have været ude og foretage boringer, fortsatte arbejdet med at grave mekanikernes værksted fri af sneen.

En anden gruppe gik i gang med at lægge tag over indgangen til hallen, hvor vi foretager forsøg med ballonen. Senere hen begyndte de at grave al overskudssneen væk, som havde hobet sig op i forbindelse med at ballonen blev dækket til. Da enden af ballonen kom til syne, viste det sig, at sneen havde sat sig godt, og var blevet temmelig hård i løbet af de seneste tre dage. Vi besluttede os for at lukke luften ud af ballonen, og efterhånden som ballonen blev flad, kom en stor snehule til syne. Det meste af gulvet er det originale fra hallen; men det hvælvede loft har taget form efter ballonen.

Hvad vi har lavet i dag:
1.  Foretaget boring i det dybe borehul med HT boret, udstyret med hærdede knive
2.  Aflyst dagens flyvning med Baslerflyet
3.  NEGIS teamet forbereder seismisk profil vest for NEEM lejren
4.  Udjævnet landingsbanen med bjælkehøvl, og genopsat markeringer/flag
5.  Udført forberedelser i borehallen til boring af bundmateriale i rødt lys
6.  Lagt loft ved indgangen til hallen, hvor balloneksperimentet bliver udført
7.  Lukket luften ud af ballonen
8.  Næsten fuldført udgravning af mekanikernes værksted
9.  Repareret snescooteren, som havde mistet en ski

Ad.1 og Ad.4: Borerne prøvede at bore med hærdede knive, men uden videre held. Før boret kom op til overfladen, blev al lys i hallen slukket, og mørkekammerlys blev etableret. Der var ikke blevet boret en kerne, men spånbeholderen indeholdt en anseelig mængde bundmateriale. Materialet blev pakket i lystætte beholdere, og vil senere blive analyseret ved hjælp af luminescens teknik. Da lyset atter blev tændt, kunne borerne konstatere at knivene var blevet beskadiget, og det blev besluttet at foretage boringer i morgen med stenboret.

Ad.6: Til aften blev luften lukket ud af ballonen, og vi fik adgang til hallen, hvor forsøget bliver udført. Loftet over renden er kompakt sne, og holder fint. Ballonen har formet et jævnt hvælvet loft, og sneen rundt om ballonen er meget hård. I morgen vil den nye hal blive indviet, og vi vil opmåle og registrere alle dimensionerne i hallen. Vi håber det er muligt at måle, hvordan hallen bliver trykket sammen over tid, de kommende år.

Vejret: Overskyet og med snebyger hele dagen. Temp. -7°C til -16°C, 2-6 m/s fra S. Sigtbarhed: 1 km under snefald, ellers klart vejr.

FL,  J.P. Steffensen

← Forrige dagbogsblad                                                             Næste dagbogsblad→