3 June 2012

En travl og succesfuld søndag

Alt hvad der er tilbage i NGRIP lejren. Til venstre i billedet et ensomt vejskilt. Til højre det 3 meter lange rør, som giver adgang til det 3080 m dybe NGRIP borehul. Trevor og piloten, Erik, står ovenpå hovedbygningen, Domen, og er ved at åbne lemmen, som fører ned i bygningen. Marja ser til i baggrunden.

De fleste var allerede oppe og i fuld gang kl. 08.00. Basleren lettede kl. 10.00 med Trevor, Sepp og Marja, mens Simon blev tilbage for at arbejde med skøjterne på det store bors topsektion. Tyler og J.P. afsluttede det indledende arbejde med at grave ud, der hvor vi skal eksperimentere med ballonen. Erin og Dan hjalp Lou og Sverrir med at flytte måleudstyr til godspladsen, og Martin, Philip, Carsten og Sverrir deltog i bjærgningen af det tabte bor. Mirena og Jakob hjalp Sarah indenfor og omkring Domen.

Vejret er utroligt flot og dejligt at arbejde i, og folk skal passe på ikke at blive forbrændt. Vi håber vejret vil holde et stykke tid, men vi ved selvfølgelig godt at det ikke kan fortsætte sådan for evigt.

Hvad vi har lavet i dag:
1.  Samlet gods til forsendelse
2.  Gravet rende til en dybde af 3,1m, der hvor balloneksperimentet skal foregå
3.  Basler boremission. Boret en 30 meter iskerne ved NGRIP (75N, 42V)
4.  Bjærget  det tabte bor
5.  Monteret en ny rotator på det dybe bors topsektion

Ad.1: Vi håber vi vil være klar til at sende tre paller med udstyr ud af lejren med næste fly.

Ad.3: Boring af en 30 m lang iskerne ved NGRIP blev udført i flot vejr. Det tog kun 4 timer og 20 minutter fra flyet landede på isen, til alt var pakket igen, hvilket tidsmæssigt gav mulighed for et besøg i NGRIP’s dome. Toppen af bygningen er stadig synlig, og alt indenfor er i god stand, bortset fra et triangulært panel i generatorrummet, som er blevet mast ind af sneen. Domen har nu stået 16 år på isen. Røret, som angiver NGRIP’s borehul, stikker 3 m op over sneoverfladen, og vejskiltet er 1,8 m højt. Landingsbanen er blevet udvisket, og det mest synlige er Lucht slottet. Et aluminiumsrør med en bambusstang vil være det eneste der markerer domen, når toppen engang er begravet i sne.

Ad.4: Søndag eftermiddag blev der foretaget to forsøg på at placere en krog på toppen af det tabte bor, dog uden held. Først i tredje forsøg om aftenen, havde bjærgningsteamet heldet med sig. Krogen fangede topsektionen af boret, og låste fast. Via borehulskameraet var det muligt at se toppen af boret, og med 5 x 6 meters aluminiumrør i forlængelse af hinanden, var det muligt at styre og låse udstyret nede i dybet. I øjeblikket mangler der således to flag i flaglinjen, som blev brugt som rør. Der blev udført et træk på 200 kg på kablet, og der blev hældt glycol ned gennem røret. Efter en times arbejde var boret endelig fri, hvorefter det langsomt blev hejst op til overfladen af et meget nervøst, men jublende bjærgningsteam.

Boret er nu oppe igen takket være et godt teamwork udført af Sverrir, Simon, Martin, Philip, Carsten og Lou.

Vejret: Få skyer. Temp. -5°C til -14°C, 5 til 2 m/s fra S. Sigtbarhed: Ubegrænset.

Efter at have været forladt i 16 år, er hovedbygningen i NGRIP stadig næsten intakt. Erik, Trevor og Marja studerer billederne på væggen i det tidligere spiseområde.

 




Boret, som hænger i et specielt fremstillet udstyr, bliver hejst op fra dybet. Lige så snart det kom til syne ved overfladen, blev det sikret med en bagagerem.

 

FL, J.P. Steffensen


← Forrige dagbogsblad 
                                                           Næste dagbogsblad→